HAAL MEER UIT JE NETWERK - NETWERKSTER PUR SANG LIN MCDEVITT-PUGH

Jarenlang deed Lin McDevitt-Pugh onderzoek naar het belang van netwerken. Ze traint mensen (vooral uit de non-profitsector) om verbindingen te leggen en meer uit hun netwerken te halen. Haar verhaal in Beeld bij ZijSpreekt.

Wat is jouw verhaal?
Een paar jaar geleden besloot ik een MBA te doen. Ik had jarenlang in nonprofit organisaties gewerkt en merkte dat ze sterk waren in passie en zwak in professionele vaardigheden. Tijdens mijn studie zag ik dat nonprofits ook ergens anders goed in zijn. Velen kunnen samenwerken met andere nonprofits en krijgen daardoor veel voor elkaar. De samenwerking werkt omdat de mensen binnen de organisaties elkaar kennen, vertrouwen en leuk vinden. De deelnemers durven elkaar te laten weten wat ze nodig hebben en wat ze kunnen bieden. Ze schakelen de hulp in van hun kennissen en zijn in staat om te innoveren. Ik deed onderzoek naar hoe bedrijven de – formele en informele - netwerken van hun medewerkers benutten en ontdekte dat ze nauwelijks benut worden. Hiermee negeren zij een belangrijke hulpbron. 

Mijn passie is nu om mensen, bedrijven en organisaties te ondersteunen in het volledig benutten van hun netwerken.

Kun je een voorbeeld noemen uit eigen ervaring?
Een van mijn klanten wilde nieuwe financieringsbronnen aanboren. Het bleek dat een van de beleidsmedewerkers elke zaterdag langs de lijn stond met iemand van een fonds, naar hun voetballende kinderen te kijken. Ze durfde geen gesprek met hem te voeren over haar goede doel. Ze begreep niet dat voor hem, als fondsbeheerder, het van essentieel belang is om goede doelen voor zijn geld te vinden.

Een jonge lerares op een school zag kinderen worstelen na het overlijden van een dierbaar persoon. Ze was zelf ervaringsdeskundige en had tijdens haar studie een programma gemaakt dat kinderen zouden helpen. Ze had de directie van de school benaderd en die wezen haar meteen af. Na mijn lezing heeft ze samengewerkt met twee andere leraren en het project is uitgewerkt tot een aanbod voor scholen in de regio. Ze heeft er een bedrijf van gemaakt en het loopt goed.

Een leraar had een goed idee om smartfoons in te zetten bij metaalkunde lessen. Hij had een fabriek nodig waar mallen uitgedraaid konden worden en € 5000 voor het programma. Hij had geen goed contact met de directie en het project lag maanden stil. Door zijn behoefte te delen met andere leraren en met de directie, wordt het project niet alleen op zijn school uitgevoerd, het wordt nu regionaal uitgevoerd. 

Een klant in Oeganda wilde haar bedrijf in biologische eieren uitbreiden en op de internationale markt opereren. In een netwerkgesprek dat zij met andere ondernemers voerde, werden verschillende knelpunten opgelost: ze kreeg toegang tot een banklening, leerde de export autoriteiten kennen en kreeg tips voor goede en betrouwbare ingenieurs die ze in kon huren op een irrigatiesysteem op haar land te installeren.

In alle gevallen, wat ontbrak was het besef dat je andere mensen om hulp kunt vragen. Mensen die we kennen zijn graag bereid om advies te geven of kennis te delen. Dat moeten we benutten!

Wie wil je bereiken met je verhaal? 
Ik wil dat mensen hun netwerken benutten om hun waardevolle ideeën tot werkelijkheid te brengen. Ik kom leraren, bibliothecarissen, scholieren, ambtenaren en ondernemers tegen die hard werken met weinig middelen en toch laten ze een bereikbare hulpbron – hun netwerk – naast zich links liggen. Dat heeft invloed op de kwaliteit van de lessen, van de bedrijfsresultaten, van het vermogen om de instelling om goed werk te verrichten waar de samenleving op zit te wachten. 

Hoe zijn de reacties van je publiek? 
Mensen reageren verrast. Vaak denken mensen dat ze 'niet goed' zijn in 'netwerken', omdat ze denken dat netwerken gaat over nieuwe contacten opdoen. 'Een eye-opener' is een vaak gehoorde opmerking. Ze hebben een heel andere manier van denken gekregen en een denkkader en gereedschap die ze onmiddellijk in de praktijk kunnen brengen.

Lin McDevitt-Pugh ook boeken voor een inspirerende lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Op 21 mei overhandigden Marga Miltenburg (ZijSpreekt) en Janneke van Heugten (Vaker in de media) de Vrouw in de Media-award 2020 aan Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland.

Video: Geertje Algera Media

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.