GERDIEN KNIKKER OVER DE INSPIRATIE DIE ZE UIT DE VS HAALT

Haar fascinatie met de Verenigde Staten heeft zij al zolang ze zich kan herinneren. Ze groeide op in de jaren '90 met Amerikaanse muziek, tv-programma's en films en wist dat ze daar iets mee wilde gaan doen. InBeeld bij ZijSpreekt: Gerdien Knikker (internationalisering) over de inspiratie die ze uit de VS haalt om haar eigen werk en politieke carrière vorm te geven.

Wat is jouw verhaal?
Ik ging American Studies studeren in de jaren vlak na 9/11 tot en met het verkiezingsjaar van Barack Obama in 2008. Politieke campagnes volgde ik op de voet en ik versleet biografieën van Eleanor Roosevelt, Hillary Clinton en Madeleine Albright. Rolmodellen liepen al snel als een rode draad door mijn werk heen, vandaar dat ik in 2015 ben begonnen met mijn blog American Storytelling.

Wat en wie wil je bereiken met je verhaal? 
Met American Storytelling zet ik vrouwelijk leiderschap in de Verenigde Staten centraal. En kijk ik heel breed naar de Amerikaanse samenleving om voorbeelden van dit leiderschap uit te lichten. De kracht van deze verhalen zit wat mij betreft ook juist in de wijze waarop deze vrouwen hun eigen verhaal gebruiken om anderen te inspireren. 

Kan je dieper ingaan op het aspect vrouwelijk leiderschap in de VS?
Iedereen heeft een verhaal, wat je nodig hebt is een podium om dat verhaal te kunnen delen. En dat is voor veel vrouwen in de Amerikaanse politiek een enorme uitdaging geweest in de afgelopen decennia. Van de eerste vrouwelijke minister in de jaren ‘30 tot recent de eerste vrouwelijke Presidentskandidaat; er zijn nog steeds veel barrières waar vrouwen tegenaan lopen.

Ik zie ook dat 2016 een omslagpunt is geweest voor veel vrouwen. Juist na de Amerikaanse Presidentsverkiezingen zie je dat vrouwen zich bewust zijn geworden van hun stem en de invloed die ze daarmee kunnen uitoefenen. In deze nieuwe golf zie je hoe jonge vrouwen als Alexandria Ocasio-Cortez het verschil kunnen maken in een vastgelopen Amerikaans politiek systeem. En daardoor ook een hele nieuwe generatie jongeren weet te inspireren om zich actief in te zetten voor de samenleving. En dit jaar is er een record aan vrouwen die zich kandidaat stellen voor een zetel in het Amerikaanse Congres.

Kortom, het zijn hele interessante tijden om juist nu te kijken naar vrouwelijk leiderschap en deze inspiratie te delen. 

Gerdien Knikker ook boeken voor een interessante lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Op 21 mei overhandigden Marga Miltenburg (ZijSpreekt) en Janneke van Heugten (Vaker in de media) de Vrouw in de Media-award 2020 aan Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland.

Video: Geertje Algera Media

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.