GELUKKIG OUD WORDEN BEGINT MET VITALITEIT EN LEVENSENERGIE

Drs. Veronique Kilian, socioloog en werkgelukdeskundige, neemt in haar theatercollege de worstelingen onder de loep van gelukkig oud worden. “Geluk is als een spier die je kunt trainen”, aldus Kilian In Beeld bij ZijSpreekt. Maar hoe doe je dat als je ouder wordt? Ze geeft de theatercolleges voor iedereen die wil ontdekken wat je nodig hebt om gelukkig oud te worden.

Wat is jouw verhaal?
Vroeger was je oud als je de 60 haalde, nu ben je jong gestorven met 70 jaar. Maar worden we wel gelukkig oud? De lat ligt steeds hoger. Als je ouder wordt kan je broze botten krijgen, je vitaliteit kan afnemen, je geheugen kan gaan haperen. Daarnaast kan je ook meer gevoelens van eenzaamheid ervaren. Allemaal elementen die ervoor kunnen zorgen dat je je steeds minder gelukkig voelt. Hoe gelukkig je bent, heeft ook weer invloed op je vitaliteit. En zo kan je vastzitten in een vicieuze cirkel. Gelukkig oud worden geen nice to know maar need to know. In mijn humoristische theatercollege neem ik als socioloog en werkgelukdeskundige de toehoorder mee in de worstelingen en de successen van gelukkig oud worden.

Waar baseer je dit op?
We werken steeds langer. Toch krijgen zelfs vijftigplussers al de vraag ‘hoe lang moet je nog?' Zo'n vraag weerspiegelt allesbehalve werkgeluk. Terwijl werkgeluk enorm kan bijdragen aan in ontwikkeling blijven en daarbij aan je gelukbeleving. Dit hoeft natuurlijk niet altijd om een betaalde functie te gaan. Er zijn meerdere invloeden op gelukkig oud worden. Ik ontwierp 25 geluksvaardigheden om te trainen, zoals positiviteitsvaardigheid, vitaliseren en betekenisgeving.

Uit een van mijn onderzoeken blijkt hoe onderdeel van een team uitmaken van belang is voor je geluksgevoel. Dan moet die groep wel aan een aantal dingen voldoen. Mijn Chinese inzichten heb ik doorgetrokken naar gelukkig oud worden op het werk.  “Als je in een team werkt dat in de flow samenwerkt, helpt het om gelukkig ouder te worden.” Teams in flow hebben niet minder worstelingen, maar komen er wel sterker uit. Deze teams ontstaan niet zomaar. Wat doen ze waardoor het wél lukt? Op basis van interviews, praktijkervaring en literatuuronderzoek vond ik 5 elementen, geïnspireerd op de TAO, die teams helpen om teamflow te bereiken. Ook dit krijgt aandacht in het theatercollege, maar ook in mijn presentaties die ik geef.

Hoe kom je op dit onderwerp?
Gelukkig oud worden begint met vitaliteit en levensenergie. Ik deel onder andere eeuwenoude Chinese inzichten hoe je vitaal en gelukkig oud wordt. De focus ligt hier op ontstressen, sterke botten, hersenactivatie, vitale organen en vitale chi. Ik ging in de leer bij diverse trainers om me verder te verdiepen in de eeuwenoude vitaliteitslessen die hier in Nederland nog te weinig worden toegepast. Ik reisde zelfs af naar China en beoefende daar ook de kunst van het zwaardvechten waar ik tijdens het college een korte demonstratie in geef.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
De creatieve kracht naar boven halen in teams, bekendheid zodat ik meer lezingen en workshops kan geven, dat meer mensen vitaliteit en geluk gaan trainen en gaan floreren, samenwerken met anderen om samen meer geluk te creëren en te ervaren.

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Ze raken geïnspireerd om met mijn materiaal aan de slag te gaan in de praktijk

Veronique Kilian schreef drie boeken over teamcoaching, werkgeluk en leiderschap. Twee van haar boeken stonden in de top 10 van Managementboek. Ze heeft 30 jaar ervaring in organisatieadvies vraagstukken, persoonlijke coaching en teamcoaching. Ze werkt veel voor zorginstellingen, overheid en commerciële dienstverlening. In haar Chief Happiness Officer Podcast besteedt zij aandacht aan geluk, vitaliteit en leiderschap. Zie ook haar profiel op ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.