GEESJE DUURSMA GAAT VOOR HET GEVOEL VAN GASTVRIJHEID

Ze is ondernemer/restauranthouder en adviseur voor bedrijven die te maken hebben met gasten in de breedste zin van het woord. Gastvrijheid/Hostmanship is volgens haar de bindende en onderscheidende factor van de toekomst. Hostmanship is de kunst om mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn. InBeeld bij ZijSpreekt Geesje Duursma over je welkom voelen.

Wat is jouw verhaal?
Gastvrijheid vormt de rode draad in mijn leven. Eerst als jongste bediende in het horecabedrijf van mijn ouders en nu alweer bijna 25 jaar in mijn eigen horecabedrijf De Pleats (Burgum, Friesland). 

Wat fascineert je hierin?
Gastvrijheid is een begrip waarin wij allemaal ervaringsdeskundig zijn. Wij voelen het gelijk als ‘het' er niet is. Maar als je mensen vraagt om het te omschrijven krijg je 10 verschillende antwoorden. Ook wordt het vaak gezien als iets vanzelfsprekend, iets wat iedereen kan en begrijpt. Maar is dat zo?

Een paar jaar geleden ben ik als buitenpromovendus begonnen aan het schrijven van een proefschrift. Ik lees en schrijf graag en wil een aantal zaken die zo vanzelfsprekend zijn voorzien van een wetenschappelijke basis.

In deze tijd gaat het veel over ‘de klant en medewerker centraal' en ‘customer excellence'. Maar het woord gastvrijheid valt hierbij niet. Als er geschreven wordt over gastvrijheid dan ontbreekt het vaak aan wetenschappelijke onderbouwing. Zijn mensen van nature gastvrij? Kun je het (bij)leren? Dat gastvrije gevoel noem ik in navolging van sense of place; sense of hospitality. Het gevoel van gastvrijheid. Het lijkt zo simpel, maar ondertussen is het best ingewikkeld.

Wie wil je bereiken met je verhaal? 
Mijn missie is om van gastvrijheid een VAK te maken. Een vak op school, van basisschool tot universiteit. Dat als je een opleiding volgt voor electricien,  docent of huisarts je ook een vak gastvrijheid kunt volgen. Ja, ik droom van een master gastvrijheid, die hebben ze in andere landen wel, maar in Nederland nog niet.

Ik spreek graag in het openbaar en zorg dat mijn verhaal aansluit bij de leefwereld van de toehoorders. Eerder gaf ik, als moeder van een autistische zoon, veel lezingen over autisme. De laatste tijd vooral over ondernemerschap, inclusie, diversiteit en governance en natuurlijk gastvrijheid. 

Weet je wat het leuke is? Uiteindelijk draait het allemaal om gastvrijheid. Ben je welkom in een nieuw bestuur? Ben je welkom op school? Welkom in je nieuwe baan?

Wat zijn je toekomstplannen?
Ik laat mij graag verrassen, maar ik ga in ieder geval verder als commissaris/toezichthouder en blijf mij inzetten voor inclusie op de werkvloer en de leefbaarheid in het Noorden. Wie weet, leidt mijn proefschrift tot het vak gastvrijheidseconomie en kan ik nog vaker het podium op om over het VAK te spreken. 

Geesje Duursma boeken voor een inspirerend optreden? Ga naar haar profiel en bel/mail met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.