FASCINATIE VOOR INSECTEN: AGLAIA BOUMA, ENTOMOLOOG

Ze is schrijver van de roman Niets te verbergen, over de gevolgen als je eigenlijk geen privacy meer hebt en ze weet veel over entomologie - een fascinatie die is ontstaan uit een verlammende insectenfobie. Aglaia Bouma vertelt In Beeld over de insecten die in rap tempo verdwijnen. Door insecten zichtbaar te maken en een inkijkje te geven in hun fascinerende wereld, hoopt ze de kennis en het belang van insecten te vergroten. (foto: Langlijfje - A.Bouma)

Wat is jouw verhaal?
Insecten verdwijnen in rap tempo en dat is een veel grotere ramp dan die dieren klein zijn. De meeste mensen zien ze vooral als lastig en hebben er geen idee van dat ze onmisbaar zijn. Zo dienen ze o.a. als voedsel voor veel andere diersoorten, ruimen mest en kadavers op, houden hele ecosystemen in evenwicht en zijn belangrijke bestuivers, waarmee ze ons dus eveneens van voedsel voorzien.
Als we al deze gratis diensten willen behouden, zullen we ervoor moeten zorgen dat de laatste insecten behouden blijven en de kans krijgen weer toe te nemen. En dat kan, als we maar willen.

Aglaia Bouma PortretfotoHoe kom je op dit onderwerp?
Op mijn 17e werd ik in coma gestoken door een Europese hoornaar (Vespa crabro), waarna ik een flinke fobie ontwikkelde voor eerst wespen, daarna vliegende insecten in het algemeen en vervolgens alles wat zes poten had. De angst werd zo groot dat ik liever thuis bleef als andere mensen 's zomers gezellig op een terrasje zaten. Omdat ik toch binnen zat, ben ik gaan lezen. Over insecten. Hun vaak bizarre levenswijze bleek zo fascinerend dat ik nooit meer opgehouden ben ze te bestuderen. Naarmate mijn kennis over de dieren vermeerderde, slonk de fobie. Tegenwoordig ren ik niet meer weg als ik een hoornaar zie, maar grijp ik mijn camera en hol ik erachteraan.

Wat fascineert je hierin?
Vlak onder onze neus, meestal te nietig om met het blote oog te zien, speelt zich een hele wereld af waar we ons nauwelijks van bewust zijn. Insecten zijn in hun anatomie en hun levenswijze vaak zo anders dan wij, dat ze net zo goed buitenaardse wezens hadden kunnen zijn. Tegelijkertijd is niets menselijks ze vreemd: er zijn sociale insecten, klaplopers, bluffers, insecten met broedzorg en nog veel meer. De lijst is eindeloos en wordt nog veel langer als je je realiseert dat we eigenlijk maar heel weinig van ze weten.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Insecten zijn meestal niet schadelijk of lastig, maar juist fascinerend en vooral heel nuttig; ook voor de portemonnee van meer mensen dan men zich realiseert. Door insecten zichtbaar te maken en een inkijkje te geven in hun fascinerende wereld, hoop ik de kennis erover te vergroten met als uiteindelijk doel het behoud van deze groep dieren en daarmee de biodiversiteit en ecosystemen.

Aglaia Bouma interviewen of boeken voor een lezing? Bel direct met sprekersbureau ZijSpreekt 06-53148796.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.