EVITA LAMMES OVER EIGEN GRENZEN AFSTEMMEN

Ze legt helder uit wat partijen kunnen doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en bespreekbaar te maken. Ze stelt zichzelf kwetsbaar op door haar verhaal te delen waar dit past, brengt humor naar dit zware onderwerp en zorgt altijd dat luisteraars met een een positief en actiebereid gevoel de zaal verlaten. InBeeld bij ZijSpreekt: Evita Lammes over afstemmen waar behoeften en grenzen liggen.

Wat is jouw verhaal?
Stop met gedachten lezen en praat met elkaar. Dat is in één zin de boodschap van mijn verhaal. We zien in het nieuws allemaal verhalen over grensoverschrijdend gedrag die heel ver van ons af lijken te staan. In het echt ontstaan de meer extreme voorbeelden uit het nieuws niet zomaar. Het is een opstapeling van allemaal kleine overschrijdingen totdat dit de norm werd. Strengere, van bovenaf opgelegde gedragscodes zijn niet de oplossing. In de praktijk gaan we allemaal wel eens een grens over en dat is oké. We kunnen echter wel leren om met elkaar af te stemmen waar onze behoeften en grenzen liggen. Dat mag ook grappig zijn!

Waar gaat het over?
De meeste medewerkers weten niet wat grensoverschrijdend gedrag inhoudt, laat staan hoe je dit kunt voorkomen. We willen onszelf natuurlijk allemaal graag als goed mens zien, maar je kunt ook per ongeluk over grenzen heen gaan. Daarom is het voor iedereen belangrijk om precies te weten wat grensoverschrijdend gedrag volgens de wet is, maar ook hoe het in de praktijk werkt. In mijn lezing vertel ik dus niet alleen, maar gaan luisteraars ook zelf op laagdrempelige en grappige wijze hun grenzen afstemmen. En dat kan iedereen, want je doet het elke dag!

Hoe kom je op dit onderwerp?
Toen ik 19 was hebben twee jongens mij gebruikt voor seks terwijl ik hier duidelijk te dronken en te verdrietig voor was. Dit was zeven jaar voor MeToo en 10 jaar voor The Voice of Holland. Woorden als consent of grensoverschrijdend gedrag kende nog niemand. Zelf heb ik me erg geschaamd en heel eenzaam gevoeld. Pas na zeven jaar heb ik therapie gehad voor de gebeurtenis, wat me enorm heeft geholpen. Toch begreep ik nog niet helemaal waar de grens dan lag. Vanaf die tijd heb ik me op zoveel mogelijk manieren in die vraag verdiept. Eerst qua seksuele consent en later in het algemeen over grensoverschrijdend gedrag. Nu komt dat samen in het praktische handboek dat ik schrijf en de keynotes die ik gaf voor onder andere de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen en Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Ik wil bereiken dat er minder grenzen worden overschreden en dat minder mensen zich zo schamen en zich zo eenzaam voelen als ik dat heb gedaan. Volgens Centrum Seksueel Geweld worden in Nederland jaarlijks 100.000 mensen verkracht en maken 1,6 miljoen mensen grensoverschrijdend gedrag mee. Grensoverschrijding gebeurt ook op het werk: 1 op de 5 medewerkers wordt gepest of gediscrimineerd. Ik geloof dat het overgrote gedeelte hiervan kan worden voorkomen door te stoppen met gedachten lezen en met elkaar te praten.

Evita Lammes boeken voor uw bijeenkomst of event? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.