ELIZABETH EBBINK OVER DE KRACHT VAN DE STEM

Na haar carrière als opera-zangeres, startte ze een praktijk waarin ze stemtraining geeft. Vanuit de gedachte dat elke stem veranderbaar is, daagt ze mensen uit om hun eigen stem onder de loep te nemen. InBeeld bij ZijSpreekt: Elizabeth Ebbink over de kracht van de stem. 

Wat is jouw verhaal?
Wat je zegt is belangrijk, maar hoe je het zegt is misschien nog wel belangrijker. Ik kan je vertellen wat je stem uitstraalt en waarom. Zo zou je de stem van Oprah kunnen beschrijven als een emotionele stem, Obama als een verbindende stem, Maxima klinkt warm en begripvol en Merkel is de veilige moeder die ons in slaap sust. Je kan stemmen analyseren aan de hand van de betekenis van dimensies als: hard/zacht, hoog/laag, warm/koud.

Veel mensen zeggen: mijn stem is nou eenmaal zo, ik moet het er mee doen. Ik ben het daar helemaal niet mee eens. Spreken is een gewoonte die je kunt veranderen. Iedereen spreekt anders tegen een klein kindje met een zeer knietje dan tegen een politieagent. Mijn ervaring is dat de mogelijkheden van ALLE stemmen veel groter zijn dan gedacht.

Hoe ben je hiermee in aanraking gekomen?
Ik ben stemtrainer. Ik was oorspronkelijk psycholoog en startte toen een carrière als opera-zangeres en zangdocent. Ik heb twintig jaar gezongen, onder andere tien jaar in het koor van De Nederlandse Opera. Ik werd geen ster en het leven als zangeres is niet makkelijk: voortdurend blijven studeren, heel veel auditeren, weinig werk voor heel weinig geld. Veertien jaar geleden voegde ik mijn twee vakken, stem en psychologie, samen. Ik bouwde een praktijk op als stemtrainer voor de zakelijke markt. Het gaat hierbij om hoe je stem je kan helpen om jezelf midden in de wereld te plaatsen. Wanneer je door hebt hoe de stem fysiek of natuurkundig werkt, geeft dat vaak een groot inzicht, we leren “the Stranger inside” beter kennen. En vervolgens kun je bepalen hoe je je stem kunt inzetten om te bereiken wat je precies wilt. Dit kan van alles zijn: grenzen stellen, verbinden, aan het lachen maken, troosten, energie geven, inspireren….

Wat fascineert jou hierin?
Het fascinerende is dat de stem openbaar is, maar ook eindeloos persoonlijk. Onbewust horen we van alles in stemmen, en dat oordeel nemen we mee, of het nou terecht is of niet. Misschien is het ook daarom dat mensen opnames van hun eigen stem vaak verschrikkelijk vinden. Wanneer je je bewust bent van de dimensies waarop je je oordeel over een stem baseert kun je helderder luisteren, en sneller tot de kern komen.

De andere kant hiervan is dat je zelf ook met minder ‘vervuiling' kunt spreken. Als voorbeeld: Hoe roept een ouder de pubers aan tafel? Heel vaak klinkt de zin ‘jongens, het eten is klaar, aan tafel!' al ongemerkt verwijtend of geïrriteerd. Met een kleine aanpassing in toon wordt het voor de pubers een stuk makkelijker om aan het verzoek te voldoen.

In de tweede lockdown worden we weer geconfronteerd met beperkingen. De klank van je stem kan het je makkelijker maken. Zo zorgt een warme klank met veel afwisseling voor verbinding in een Zoom-gesprek. En aan de andere kant is het prettig om te weten hoe je goed verstaanbaar en voldoende luid kunt spreken van achter een mondkapje op flinke afstand.

Elizabeth Ebbink boeken voor een interessante lezing over stemgeving? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Op 21 mei overhandigden Marga Miltenburg (ZijSpreekt) en Janneke van Heugten (Vaker in de media) de Vrouw in de Media-award 2020 aan Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland.

Video: Geertje Algera Media

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.