EEN ETHISCHE WERELD MET MONIQUE JANSSENS

Ze zet zich al haar hele carrière in voor een betere wereld. Ze is specialist in ethiek en mvo, en legt graag uit wat haar bezighoudt. InBeeld bij ZijSpreekt: Monique Janssens.

Wat is jouw verhaal?
Ik help organisaties ethischer te worden en presenteer een 10-stappenplan waarmee ze dat kunnen doen. Het is gemakkelijk: je kan altijd wel één stap nemen die de wereld beter maakt. De rode draad is dat je elke stap vormgeeft op een authentieke manier die bij het organisatie-DNA past. Bij elke stap geef ik tips. Tip 1: ethisch of MVO-beleid begint bij je kernwaarden.

Hoe kom je op dit onderwerp?
Ik ben een notoire wereldverbeteraar en werk graag aan een positieve beweging. Profit en non-profit bewegen naar elkaar toe en zijn beide steeds meer gericht op creatie van waarde, ofwel geluk en welzijn. Die transitie help ik graag versnellen.

Wat fascineert je hierin?
Iedereen heeft een geweten en dus een ethiek. Als je een kind ziet verdrinken spring je toch? Ik mobiliseer de ethiek in mijn toehoorders, zodat ze die ook inzetten in hun werkomgeving. Prachtig wat er naar boven komt als ik hen raak met mijn verhaal, bijvoorbeeld over Morele Moed. Het is de kunst psychische obstakels en praktische bezwaren weg te nemen. Dat leren mensen bij mij.

Kun je een voorbeeld noemen uit je werkpraktijk?
Het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht begeleid ik bij hun communicatie over dierproeven. Een maatschappelijk heel gevoelig onderwerp, en terecht, want dieren hebben ook gevoel. De ethische afweging gaat heel zorgvuldig, maar is ingewikkeld om uit te leggen. We bouwen aan vertrouwen door eerlijk en open te zijn. Velen schenken ons nu hun vertrouwen: intern onderzoekers en dierverzorgers, extern journalisten en ngo's. We zetten heel veel informatie online, en dat wordt enorm gewaardeerd.

Hoe ben je zelf met obstakels?
Die ken ik maar al te goed! Ik zou best verpakkingsloos boodschappen willen doen, maar zie op tegen het gedoe – met potten en zakken naar speciale winkels. Dus kies ik voor zaken die bij mij passen en me gemakkelijker afgaan, zoals vegetarisch eten en met het openbaar vervoer reizen. Met bedrijven en organisaties doe ik hetzelfde: starten met wat past.

Wat kunnen we van je lezen?
Ik schreef een aantal wetenschappelijke artikelen over bedrijfsethiek en werk nu aan mijn proefschrift. Actueel is het e-boek Maatschappelijk Verantwoord Communiceren, waarin ik samen met Betteke van Ruler een lans breek voor meer ethiek in de professionele communicatie én communicatie als tool voor ethiek en MVO. Je kunt het gratis downloaden op mijn website.

Monique Janssens boeken voor een inspirerende lezing? Bekijk vooral haar profiel.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.