EEN BETERE VERVULLING VAN KINDERRECHTEN MET MARIEKE LIPS

Als expert en ervaringsdeskundige in scheiding en kinderrechten heeft zij een missie voor betere vervulling van kinderrechten. Ze heeft daarom de rol van Kindberhartiger ontwikkeld. In InBeeld bij ZijSpreekt doet Marieke Lips haar verhaal.

Vertel, wat is je verhaal?

Ik ben een vrouw met een missie, namelijk ervoor zorgen dat kinderen hun rechten in Nederland en eigenlijk wereldwijd vervuld zien worden en in deze meer specifiek de rechten van het kinderen in een scheidingssituatie. Dit zodat ieder kind met een veilig en vertrouwd gevoel verder kan na de scheiding en kinderen zolang mogelijk kind kunnen zijn.

Hoe zit het met de Nederlandse situatie qua rechten van het kind in scheidingsituaties? En hoe kijk jij hier tegenaan?
In Nederland hebben wij in 1995 het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) geratificeerd. Dat betekent dat wij het Verdrag erkennen en binnen onze Nederlandse wetgeving invulling moeten geven aan de bepalingen binnen dit verdrag. Het IVRK bevat belangrijke bepalingen over de ontwikkeling van kinderen, de bescherming van kinderen, maar ook dat we ieder kind een stem moeten geven ongeacht hun leeftijd en in lijn met hun rijpheid en ontwikkeling. Daarnaast staat er in het verdrag dat kinderen recht hebben op informatie. In ons land kan er nog veel meer betekenis worden gegeven aan de inhoud van het IVRK. Daar maak ik me hard voor, in deze meer specifiek voor kinderen in een scheidingssituatie. Dit zodat kinderen niet verantwoordelijk worden gemaakt voor volwassen zaken, maar wel hun stem via een eigen vertrouwenspersoon kunnen afgeven. Dat kinderen uitleg krijgen over de situatie, hun gedachten en gevoelens alsmede dat er niet meer over hun hoofden heen beslissingen worden genomen.
Daarom heb ik de rol van de Kindbehartiger ontworpen en zet ik mij daarnaast in als bijzondere curator in Jeugdzaken.

Hoe kom je op dit onderwerp?
Ik heb mij vanuit mijn rechtenstudie gericht op een minor Jeugdrecht en het kinderrechtenverdrag geanalyseerd. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan in het buitenland, zoals Engeland en Australië om inspiratie op te doen hoe Nederland van andere landen kan leren en om te komen tot het competentieprofiel van de Kindbehartiger.
Ik heb veel met jongeren gesproken over hun wensen en behoeften en ben zelf kind van gescheiden ouders.

Hoe speelt je eigen ervaring met scheiding mee in je loopbaan?
Terugkijkend op mijn eigen jeugd, weet ik nog dat ik een brief kreeg van de rechter, in lijn met de informele rechtsingang die kinderen hebben om hun stem te mogen afgeven. Als kind mag je op gesprek komen of een brief schrijven. Ook mag gekozen worden om niets te doen. Ik zag als kind de rechter al als gezaghebbend orgaan en had het idee dat er vanuit de rechtbank iets van mij verwacht werd. Daarom schreef ik een brief aan de rechter, denkend dat dit de bedoeling was, met al mijn gedachten en gevoelens over de scheiding van mijn ouders. Zonder hierbij uitleg te krijgen of te weten wat de impact van mijn brief kon zijn. De impact die dit heeft gehad, heeft mij er mede toe gebracht te onderzoeken hoe kinderen op andere wijze hun stem kunnen afgeven, echter ook steun kunnen krijgen om hun gedachten en gevoelens in perspectief te kunnen plaatsen, niet verantwoordelijk te worden gemaakt voor volwassen zaken alsmede uitleg te krijgen over beslissingen die worden genomen. Dit in lijn met het IVRK.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Ik streef er naar om binnen de jeugdsector en scheidingssector kinderen, hun ouders, professionals en instanties te bereiken. Om er met elkaar voor te zorgen dat meer invulling wordt gegeven aan het IVRK en de hier binnen vastgelegde rechten van kinderen, waarbij ieder kind het recht krijgt om een eigen vertrouwenspersoon toegewezen te krijgen, in scheidingszaken, maar ook in andere zaken. Waarbij deze vertrouwenspersonen ervaren en getrainde professionals zijn die zich blijven specialiseren op het gebied van scheiding, of indien nodig andere onderwerpen die betrekking hebben op de situatie.

Marieke Lips boeken voor een boeiende lezing. Bekijk haar profiel en bel met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Mediaplatform Vaker in de Media ((VIDMnl) en Sprekersbureau ZijSpreekt reikten in de week van 5 februari 2018 veertien prijzen uit aan de vrouwelijke experts die zich volgens het publiek het best hebben geprofileerd in de media. Samenstelling compilatie uitreiking: VIDMnl

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.