EDITH ALDEWERELD OVER HET BENUTTEN VAN KAPITAAL VOOR EEN DUURZAMERE WERELD

Zij wil haar dochter voorleven dat ze naar haar hart mag luisteren en ervoor mag gaan staan. Ongeacht wat de rest van de wereld daarvan zegt. Dit gedachtegoed inspireerde haar om Women in Sustainable Finance op te richten, waarmee ze vrouwen wereldwijd aanmoedigt om het financiële systeem en kapitaal in te zetten voor een duurzame, gelijkwaardige economie. InBeeld bij ZijSpreekt: Edith Aldewereld over het benutten van kapitaal voor een duurzamere wereld.

Waar gaat het over?
Bij mij gaat het erover dat ik sta voor het combineren van twee zeer sterke krachten: kapitaal en vrouwelijke energie. Het wordt tijd dat we gaan inzien dat we met kapitaal een hele sterke positieve invloed kunnen hebben op onze maatschappij, het klimaat en onze planeet. En dat combineren met de vrouwelijke energie: we care and we share. Naast het maken van rendement op kapitaal kunnen we tegelijkertijd een positief effect creëren. Ook kunnen we al die ongelijkheden, zoals gender-equality, de verdeling van kapitaal, toegang tot schoon water en scholing en klimaatverandering, die gecreëerd zijn door een systeem dat vooral op groei gericht was, weer in balans brengen. Er is ook hierdoor onbalans ontstaan in ons persoonlijk welzijn. Het veranderen van de wereld begint bij jezelf. Als jezelf lekker in je vel zit en je graag doet wat voldoening geeft, dan ben je automatisch succesvol en creëer je groei. Als we dat combineren met de positieve kracht van kapitaal, dan kunnen we écht een positieve verandering teweegbrengen. Zo kunnen we aan de volgende generatie een maatschappij en planeet doorgeven, die meer in balans zijn en waar wordt geleefd in overeenstemming met de hoeveelheid grondstoffen die de natuur ons te bieden heeft.

Hoe kom je op dit onderwerp?
Mijn hele carrière werk ik al op internationaal niveau in de financiële wereld en met privékapitaal. Totdat ik me een paar jaar geleden afvroeg wat ik eigenlijk aan het doen was: ik maak rijke mensen nog rijker zonder me bezig te houden met de consequenties van die geldstromen. Toen was het voor mij duidelijk: we hebben kapitaal nodig om de balans weer te herstellen en ik kan dat combineren met het ‘rijke mensen nog rijker maken' én ervoor te zorgen dat ze tegelijkertijd een positief effect met hun vermogen creëren.

Wat fascineert je hierin?
Wat me hierin fascineert is dat het niets anders vraagt dan de moed te hebben om anders naar dingen te gaan kijken. Om eens te gaan ervaren wat de mogelijkheden zijn als je iets anders gaat doen dan wat er altijd gedaan is. Ik geloof erin dat iedereen een purpose heeft en dat iedereen de mogelijkheid heeft om een positieve bijdrage te leveren aan onze maatschappij en leefklimaat. Ik geloof ook absoluut in de kracht van samenwerking: als we onze krachten bundelen kunnen we samen, door het synergie-effect, veel sneller veel meer bereiken.

Kun je een voorbeeld noemen uit eigen ervaring?
Persoonlijk heeft de geboorte van mijn dochter tien jaar geleden een grote invloed gehad. Toen realiseerde ik me ineens dat dit helemaal niet gaat over mij of over hoe belangrijk ik denk dat ik ben, maar om de legacy die ik haar ga doorgeven. Hoe wil ik dat ze opgroeit? In welke omgeving, leefomstandigheden wil ik dat ze opgroeit? Ik begon opeens meer de onbalans te zien die we allemaal samen op zo veel verschillende vlakken aan het creëren zijn. Toén pas begreep ik waarom ik zo lang in de financiële wereld, in Nederland én in Zwitserland, heb gewerkt: we hebben kapitaal nodig om de balans te herstellen. In Zwitserland beheren we bijna 30% van het wereldwijde privévermogen. Een no-brainer dus om daar de hefboomkracht in te zetten. Daarom heb ik daar ook Women in Sustainable Finance opgezet: het hefboomeffect van de kracht van kapitaal en vrouwelijke energie. Daarnaast bieden we anderen de mogelijkheid om ook die ‘purpose vraag' te gaan stellen, het herstellen van de balans in jezelf, en ze hierin te begeleiden. Daarbij komt de kracht, en zeker ook het plezier, van het samenwerken met mensen die op dezelfde golflengte zitten en dezelfde visie hebben, zodat we samen veel sneller en efficiënter de balans kunnen herstellen.

Edith Aldewereld ook boeken voor een inspirerende lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.