CHARLOTTE VAN DEN WALL BAKE OVER GROEPSDYNAMIEK EN PERSOONLIJK LEIDERSCHAP

Zij begeleidt mensen als individu en in teamverband bij persoonlijke en professionele ontwikkeling in veranderende organisaties. Als ervaren (team)coach en trainer ligt haar ervaring met name bij vraagstukken op het gebied van interpersoonlijke communicatie, gedrag en samenwerken. InBeeld bij ZijSpreekt: Charlotte van den Wall Bake over groepsdynamiek en persoonlijk leiderschap.

Waar gaan jouw lezingen over?
Over zelfzorg. Hoe zorg je goed voor je zelf, hoe herken je burn-out achtige verschijnselen bij jezelf en anderen en hoe kun je de juiste interventies doen. Het gaat over grenzen en nee zeggen, ruimte in nemen en reflecteren. Op organisatorisch niveau spreek ik over veranderende organisaties en organisaties in transitie. Tevens schenk ik aandacht aan wat w/n coaching is, waar de grenzen liggen en wat je er mee kunt bereiken. Half Nederland noemt zich een coach, dus het is belangrijk om stil te staan bij hoe je de juiste vindt en hoe je de effectiviteit meet en wat het nut is van certificering en ethische codes. 

Hoe kom je op dit onderwerp?
Ik heb ruim twintig jaar ervaring met het begeleiden van teams, opleiding groepsdynamica en regelmatig geef ik hier lezingen over. Met mijn achtergrond in de HR begeleid ik al meer dan zestien jaar leidinggevenden met vraagstukken hoe ze hun teamleden collectief en individueel beter kunnen aansturen en begeleiden. Ook ben ik ruim negen jaar bestuurslid van de NOBCO, de Nederlandse Orde voor beroepscoaches (2800 coaches) en sinds ruim drie jaar voorzitter. 

Wat fascineert je hierin?
Ik vind het fascinerend om te zien hoe iedere groep, ieder team zo anders is en toch er ALTIJD wel iets speelt dat ondermijnend werkt aan effectiviteit en dat de meeste teamleden er zo blind voor zijn. Veel leidinggevenden, managers en directeuren staan vooral op ‘zenden' en weten niet zo goed hoe ze hun medewerkers duurzaam in beweging kunnen krijgen en wat daar voor nodig is en hoe ze goed ECHT kunnen luisteren, niet luisteren om te reageren maar luisteren om te begrijpen.

Ook zijn er zoveel mensen die te veel of te weinig ruimte in nemen waardoor het overbrengen van hun boodschap weerstand op roept en/of het geen effect heeft. Met een paar keer juiste spiegelingen en reflecties leren mensen van zichzelf hoe ze bepaalde ‘volume knoppen' het beste kunnen hanteren. Het is prachtig om te zien hoe je met een paar vragen en luisteren mensen tot inzicht (letterlijk) ZIET komen en welke effecten dat heeft, hoe mensen groeien in hun zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfkennis en belangrijke keuzes kunnen maken

Daarnaast verwacht de maatschappij zoveel van ons. Mensen staan voortdurend 'aan', omdat het lijkt alsof de omgeving dat verwacht. We hebben niet geleerd om grenzen te ervaren laat staan om deze aan te geven. De mail blijft maar binnenstromen, net als alle appjes. Er is altijd wel iemand die iets van ons wilt en dat wordt ervaren als moeten.  

Wie heeft je geïnspireerd?
Velen, o.a. Adriaan Hogendijk, mijn opleider, Margje Duursma, leden van mijn Raad van Advies, mijn ouders. 

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Ik wil mensen wakker schudden. Ik wil dat met een paar eenvoudige inzichten mensen zelf in staat zijn hun (werkende) leven makkelijker, prettiger en overzichtelijker te maken.

Charlotte van den Wall Bake ook boeken voor een interessante lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.