CATHY VAN BEEK WIL GOED VOOR DE PLANEET ZORGEN

Ze is verpleegkundige, bestuurskundige en veranderkundige en in de mix die daarmee ontstaat is ze een generalist pur sang die met specialisten in de hele keten overstijgende vergezichten weet te schetsten en het ‘wicked climate problem' behapbaar en concreet weet te maken. InBeeld bij ZijSpreekt Cathy van Beek over haar gedrevenheid om goed voor de planeet te zorgen.

Wat is jouw verhaal?      
Mijn leven lang ben ik gedreven door ‘Patiënt First' wat ik goed achtte voor de patiënt daar ging ik voor;‘patients included' of liever de ‘patiënt als partner' was tot voor kort mijn leidraad. ‘Planet first' is nu mijn groene draad in woord en daad. Heeft de patiënt daarmee afgedaan? Geenszins; als we goed voor de planeet zorgen c.q. als we met elkaar de planeet weer helen dan voorkomen we vele ziekten, vroeggeboorten, hart en vaatlijden, kanker enzovoort. Healing the planet =healing the patient!

Waar gaat het over?
Over duurzame zorg, sustainability, SDG's, Green Leadership, footprintreductie als gezondheidswinst voor planet patient-included.

Hoe kom je op dit onderwerp?
Vanaf mijn jeugd is mijn vader mijn inspiratiebron geweest; hij had in Rotterdam een grote moestuin zonder gebruik van pesticiden om ons grote gezin van 16 kinderen gezond te voeden. Eerst werd er geweckt; later gingen vrachten groenten de vriezer in. Dit alles vanuit de metafoor van Rentmeesterschap uit de Bijbel (Statenvertaling).

Wat fascineert je hierin?
De enorme erfenis die we achterlaten voor onze kinderen en hun kinderen; het is bijna twaalf uur; het IPCC (6e van augustus 2021) houdt ons de spiegel voor. Onze planeet staat er zo slecht voor dat we de noodklok moeten luiden en alles op alles moeten zetten om het tij tijdig te keren. Ik neem vanuit mijn bedrijf Leading Sustainable Health Care op me om die omkering in de gezondheidszorg gericht op gezondheidswinst te bewerkstelligen. Door kwartiermaker te zijn voor het ministerie van VWS en de stad Rotterdam en door vele optredens voor divers publiek (beroeps- en branche-organisaties van verzekeraars, patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, bedrijfsleven, kennisinstellingen en diverse overheden).

Kun je een voorbeeld noemen uit eigen ervaring?
Ik heb de footprint berekend van ons eigen gezin; heb dat vertaald naar hoeveel bomen die footprint kunnen compenseren en die bomen worden geplant in het Beekenbos, een bos geïnitieerd door mijn familie dat is ondergebracht in de Stichting Beekenbos.

Waar komt die interesse vandaan?
Mijn eigen geschiedenis en het toenemend besef gedurende de laatste tien jaar dat ik er als bestuurder van het Radboudumc en ambassadeur MVO-Nederland intensief mee bezig ben geweest. Het heeft mij veel geleerd en gebracht tijdens mijn zoektocht en nog steeds. Ik ben ambassadeur Zorg en lid van de Adviesraad van MVO-Nederland.

Wie hebben je geïnspireerd?
Mijn vader, twee broers (Arie en Joost), Jacqueline Cramer, Harriette Laurijssen, Maria vd Heiden (MVO), Maria Kooijk (kunstenaar die een kunstwerk maakte van het afval dat voor haar operatie is gebruikt), Herman Wijffels en Jan Terlouw.

Wat wil je bereiken met je verhaal?
Een zero footprint als het om de gezondheidszorg gaat en daarmee een aanzienlijk gezondere leefwereld zeker ook voor mensen met een lage SESedereen. Iedereen kan met het oog op eigen ‘circle of influence' bijdragen aan gezondheid van zichzelf of (in)directe omgeving door de planet te respecteren.

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Positief. Hoewel mensen geschokt zijn bied ik ook altijd handelingsmogelijkheden / -perspectieven. Ik ben een ras-optimist met twee benen op de grond. Ik heb realiteitszin en die combinatie van missie en wat kan ik morgen regelen met een ‘babystep' spreekt aan.

Meer weten over Cathy van Beek? Bekijk haar profiel en neem voor boekingen contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.