BIANCA TAN OVER PRESENTEREN EN COMMUNICEREN

Haar ervaring in presenteren ( o.a. bij AT5) gebruikt zij om mensen die beroepshalve moeten spreken in het openbaar te coachen. Daarbij legt ze het accent op het lichaam. Bewustzijn van je ademhaling, je houding en hoe je kijkt is een effectieve manier om communicatie te verbeteren. InBeeld bij ZijSpreekt: Bianca Tan over presenteren en communiceren met een groep mensen.

Waar gaat het over?
Ik heb net een serie interviews met culinaire grootheden gedaan. Het publiek mocht ook vragen stellen. Cees Holtkamp, Miljuschka Witzenhausen, mensen van naam en faam als het over gastronomie gaat. Het leuke van zo'n formule is dat er verbinding ontstaat met de zaal, ik maak ze deelgenoot. En dat is precies waarover ik trainingen geef: presenteren, communiceren met een groep mensen. Ik ‘practice wat ik preach'. Ik luister naar alle niveaus van iemands verhaal en help ik om persoonlijk te durven zijn. Er staan zoals je bent. (foto: met Petra Possel van Mangiare! NPO Radio 1)

Hoe kom je op dit onderwerp? 
Een korte carrière in de moderne dans, een opleiding in bewegingsleer (de Feldenkrais methode) en jarenlange ervaring in presenteren hebben hiertoe geleid. Daar moest ik trouwens ook achter komen, dat het coachen of lesgeven me op het lijf geschreven is.

Wat fascineert je hierin?
Het is interessant dat we van alles willen of moeten en ondertussen weinig besef hebben van ons lichaam. Makkelijker bewegen  – de essentie van Feldenkrais – zorgt ervoor dat alles beter gaat. Als je altijd met geklemde kaken hebt rondgelopen gaat er een wereld voor je open als je dat laat. Olga Zuiderhoek vertelde bij DWDD dat ‘ze ook aan Feldenkrais doet'. Ik was heel blij met die reclame.

Waar komt die interesse vandaan? 
Als kind observeerde ik mensen al. Dat diende verder geen doel, ik was zo. Mijn vader was psychiater en we woonden naast het psychiatrisch ziekenhuis. Dagelijks zag ik de patiënten die anders bewogen dan anderen. Ik zou ze nog zo kunnen natekenen. Het nieuwsgierig zijn naar hoe mensen in elkaar steken komt vast daarvandaan. 

Hoe zijn de reacties van je publiek? 
Het personeel van chefkok Wil Demandt zei na het gesprek met hem dat ze Wil op een nieuwe manier hadden leren kennen. Dat is een mooi compliment. Ik ben al twaalf jaar weg bij AT5 en nog altijd spreekt men me aan over mijn leuke programma's. ‘Dat deed je zo leuk' wil zeggen dat mensen me ‘oprecht en doortastend' vonden weet ik inmiddels. Die werkelijke interesse en mijn opmerkzaamheid maakt dat mensen die ik coach om te presenteren zich gezien voelen. 

Bianca Tan ook boeken voor een inspirerende lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.