BARBARA OPPELAAR EN DE WERELD VAN DEMENTIE

Via een omzwerving als specialist geluidhinder kwam ze, met dank aan improvisatietheater, terecht in de wereld van dementie. Al snel bleek dat de technieken van het improviseren bij uitstek vaardigheden zijn die het contact met mensen met een ouder worden en beschadigd brein verbeteren. InBeeld bij ZijSpreekt: Barbara Oppelaar over haar specialisatie sinds 15 jaar.

Wat spreekt je hierin aan?
Het contact maken met mensen met dementie is niet altijd makkelijk. Er gebeurt van alles bij ons als de ander het niet meer weet of soms zelfs ronduit onaardig of ongeremd is. Toch kan, door ons eigen gedrag anders in te zetten, degene die kwetsbaar is makkelijker functioneren. Dit vraagt om aansluiten bij wat er is en bij wat de ander nodig heeft. De technieken van het improviseren, dus niet het theater zelf, blijken een perfecte sleutel om het contact met mensen met een ouder wordend en beschadigd brein te leggen. En deze technieken zijn voor iedereen te leren.

Wie is je inspirator?
Mijn grote inspirator hierin is Barbapapa. Hij kan immers alles worden; rond, vierkant of plat. Voor de ene mens met dementie moet je vandaag rond zijn, maar misschien morgen een lantaarnpaal. Wij kunnen leren die slag te maken. Hiermee voorkomen we dat ‘signaal gedrag' (probleemgedrag) ontstaat en kunnen we persoonsgericht de ander benaderen.

Hoe geef je je specialisatie vorm?
Naast het geven van trainingen, het coachen van medewerkers en het maken van theater, spreek ik zeer regelmatig hierover op congressen en bijeenkomsten. Altijd interactief en altijd met humor.

Hoe zijn de reacties van het publiek?
Na afloop van een workshop of lezing komen mensen bij me die zeggen ‘had ik dit maar geweten, het had het contact met mijn vader/moeder/echtgenoot zoveel makkelijker en prettiger gemaakt'.

Onlangs kwam weer een boek van je uit?
In september 2021 is het derde boek dat ik heb geschreven uitgekomen ‘ik moet naar mijn moeder'. In dit boek verbind ik de kennis met praktische en herkenbare situaties. Situaties die ik tegenkom in mijn werk als coach op een afdeling voor mensen met dementie of in het overige werkveld.

Wat is je doel?
De komende jaren wil ik gebruiken om de kennis en vaardigheden verder te verspreiden in Nederland en in de wereld. Omdat ik er erg in geloof dat we samen de wereld voor mensen die kwetsbaar zijn, door bijvoorbeeld dementie, een stukje mooier kunnen maken.

Meer weten over Barbara Oppelaar? Bekijk dan vooral haar profiel en neem voor boekingen contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.