ANOUK BRACK OVER LEIDERSCHAP IN ORGANISATIES

Leiderschap evolueert snel. En terecht, want de wereld verandert snel. Het grootste deel van leiders aan wie (anoniem) gevraagd wordt of ze denken voldoende capaciteiten in huis te hebben om de complexiteit van nu en in de toekomst succesvol te hanteren, zegt van niet. Wat kunnen we daaraan doen? Er is onnodig veel gedoe in organisaties. Terwijl (bijna) iedereen het goed bedoelt en graag een positieve bijdrage wil leveren. Zij helpt gedreven professionals om het beste uit zichzelf en elkaar te halen. Ze geeft tips over hoe we meer zinvol resultaat kunnen bereiken. InBeeld bij ZijSpreekt: Anouk Brack over leiderschap in organisaties. 

Wat fascineert je hierin?
Wat mij fascineert is: Waartoe zijn we als mensen in staat? En dan bedoel ik dat in positieve zin. Want waartoe we in staat zijn als we vanuit angst en agressie handelen zien we elke dag al op het nieuws. Ik wil graag het beste in mezelf en anderen naar boven halen. Het menselijk potentieel de ruimte geven. 

Als leiderschapsexpert en organisatiebioloog kijk ik vanuit de evolutie naar mens en organisatie. We zijn als soort enorm nieuwsgierig, inventief, creatief en behulpzaam. Maar die capaciteiten gaan tijdelijk offline als we onder druk staan. En in veel organisaties waar ik kom is de werkdruk erg hoog. Veel mensen rennen van de ene naar de andere bijeenkomst terwijl ze mails aan het beantwoorden zijn. Ze hebben moeite aandacht te besteden aan wat er echt toe doet. Dat is frustrerend. Hoe draaien we dat om? 

Wie heeft je geïnspireerd?
Mijn inspiratiebronnen zijn Oprah Winfrey vanwege haar gedrevenheid om levenslessen die ze zelf opdoet te delen met zoveel mensen, de Dalai Lama vanwege zijn wijze en speelse uitstraling, en Wendy Palmer die de principes van aikido en mindfulnes zo mooi heeft vertaald voor snelle zakelijke context van executive leiderschap.

Wie wil je bereiken met je verhaal? 
Ik richt me op bestuurders, managers en gedreven professionals die een mooie bijdrage willen leveren. In mijn keynotes, boeken (Leiderschap in verandering) en video's geef ik tips hoe we in een soms chaotische wereld toch kunnen doen wat er echt toe doet.

Ik wil bijdragen aan dat er meer gedaan wordt wat er echt toe doet. Mijn invalshoek is uniek. Ik vetrek vanuit technieken die topsporters en vechtkunstenaars gebruiken om in de flow te zijn. En ik breng een integraal, systemisch perspectief. Die combinatie van verdieping en overzicht zorgt voor het versterken van de capaciteiten die een leider ter beschikking heeft. En het helpt met het toepassen in uitdagende situaties. 

Doordat de werkdruk en de veranderingssnelheid zo groot is verkeren de meeste mensen een groot gedeelte van de tijd in de overlevingsstand. Zonder dat ze het doorhebben, want het reflectievermogen gaat tijdelijk ook offline. Je mist dan capaciteiten als informatieverwerking, prioriteiten stellen, lange termijn perspectief, inovatievermogen, empathie, creativiteit. Allemaal best belangrijke capaciteiten in de meeste organisaties, toch? Ik help gedreven professionals hun beste zelf te zijn en groter gedeelte van de tijd. 

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Mensen doen altijd enthousiast mee met de korte experimenten op basis van principes uit neurobiologie, Leadership Embodiment, aikido, mindfulness en topsport. Dan roepen ze spontaan: 'Het werkt!' en 'Oh dat maakt een groot verschil'. Mensen zeggen dat ik grappig, helder en warm ben.

Anouk Brack ook boeken voor een leerzame training in leiderschapsontwikkeling? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.