ANNE GOUWELOOS OVER HAAR PLEIDOOI VOOR EEN ONVOLTOOID LEVEN

Zij is ondernemend hulpverlener en houdt zich al jarenlang bezig met rouw. Recent verscheen haar boek Leef onvoltooid! Zinvol en schaamteloos ouder worden, waarin ze stelt dat mensen die hun leven als 'voltooid' beschouwen niet per se de dood wensen, maar vooral een ander leven. InBeeld bij ZijSpreekt: Anne Gouweloos over haar pleidooi voor een 'onvoltooid leven'.

Wat is jouw verhaal?
Sinds de plotselinge dood van mijn vader toen ik net 16 jaar was, hou ik bezig met de zin en onzin van mijn leven. Ik vind persoonlijke ontwikkeling en durven vertrouwen op mijn intuïtie een noodzaak om prettig en zinvol te leven. Ik bereid me al een poosje voor op de dood zodat ik voluit durf te leven.

Waar houd je je mee bezig afgelopen maanden?
Met het initiatief wetsvoorstel ‘Toetsing levenseindebegeleiding van ouderen op verzoek'. Ik bestrijd dat er (lichamelijk en psychisch) gezonde ouderen zijn die nu hulp bij zelfdoding wensen, waarvoor de wet is ingediend. Uit onderzoek onder 55-plussers blijkt dat wanneer mensen zeggen liever dood te zijn, zij eigenlijk een ander leven wensen. Twee derde daarvan is vrouw. Zij lijden als gevolg van armoede en sociale isolatie. Ik vind dat triest. Gelukkig blijkt ook dat er geen gezonde ouderen zijn die nú dood willen. Toch ligt er een wetsvoorstel. Voor wie dan? En waarom kennen heel veel ouderen dit wetsvoorstel niet? In mijn debuutboek 'Leef onvoltooid! Zinvol en schaamteloos ouder worden.' staan antwoorden op de vele vragen die ik zelf had. Want als de overheid ouderen niet informeert, dan doe ik het maar.

Wat fascineert je hierin?
Ik wil begrijpen waarom Nederland als enige in de wereld gezonde mensen hulp bij zelfdoding wil bieden. En ik wil ouderen begrijpen die zeggen daar later in hun leven gebruik van te willen maken. Hoe is hun relatie met anderen dan? Spelen spirituele zaken mee, zoals juist de angst voor de dood? Dat iemand zo eenzaam is dat hij de ultieme wens heeft om dan maar hulp bij zelfdoding te vragen zodat er tenminste iemand bij zijn sterven is?

Wie wil je bereiken met je verhaal?
Iedereen in binnen- en buitenland. En ik wens dat alle ouderen beseffen dat zij ertoe doen en dat zij nadenken over hoe zij een zo fijn mogelijk leven kunnen leiden. Zij zijn immers een voorbeeld in leven en sterven voor hun kinderen, vrienden, buren, familie en zorgverleners. Ieder mens is van waarde voor zichzelf en voor anderen. Dat moeten sommige ouderen weer beseffen. Ik wil ook een voorbeeld zijn en kies voor een ‘onvoltooid leven' dus wacht mijn natuurlijke dood af. Die keuze heb ik vastgelegd in een Wilsverklaring onvoltooid leven®.

Anne Gouweloos boeken over haar pleidooi voor een 'onvoltooid leven'? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Op 21 mei overhandigden Marga Miltenburg (ZijSpreekt) en Janneke van Heugten (Vaker in de media) de Vrouw in de Media-award 2020 aan Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland.

Video: Geertje Algera Media

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.