ANNA KOSTER BRENGT MENSEN HAAR KENNIS OVER EETBARE BLOEMEN BIJ

Er zijn zoveel bloemen om ons heen die eetbaar zijn en ook heel lekker smaken maar de meeste mensen weten dit niet. Madeliefjes, paardenbloemen, stokrozen en vlierbloesems bijvoorbeeld, groeien overal en fleuren je drankje of diner enorm op. Anna Koster deelt In Beeld haar kennis over eetbare bloemen.

Waar gaat je verhaal over?
Eigenlijk gaat het mij niet erom dat mensen meer bloemen zouden moet gaan eten. Ik wil mensen verbinden met de natuur zodat ze er ook beter op gaan passen. Want wij hebben de natuur nodig; de natuur heeft ons niet nodig! Dat is mijn missie. Mijn verhaal gaat over natuur, gezondheid, duurzaamheid en biodiversiteit. 

Hoe kom je op dit onderwerp?
Zelf ben ik opgegroeid tussen de tulpen, chrysanten en de bloemkool, wat overigens ook alle drie eetbare bloemen zijn. De bloemkool is eigenlijk een enorme bos bloemknopjes! Ik kwam in aanraking met de eetbare bloemen tijdens een vijf-gangen-eetbare-bloemendiner in Japan waar ik lesgaf in Europees bloemschikken in Tokyo, Kyoto en Osaka. 

Ik was gefascineerd door de toepassing van bloemen als smaakmaker en decoratie bij een diner. Zo mooi, zo feestelijk, zo fleurig en kleurig! Toen ik weer terugkwam in Nederland ben ik me erin gaan verdiepen en nu – 25 jaar later- heb ik er het boek Bloemen met smaak (KNNV Uitgeverij) over geschreven en noem ik mezelf bloemenconnaisseur. 

De Tintelende Bloementrip
Een heel speciaal bloemetje is het abc-kruid (ook wel sechuan genoemd). Hiervan gaan je smaakpapillen drie minuten op vakantie. Het is een hele heftige en spectaculaire ervaring dat ik ‘De Bloementrip' noem. De meeste mensen vinden het heel speciaal en grappig om mee te maken en willen graag zo'n bloemetje mee voor de familie thuis. 

Wie wil je bereiken met je verhaal? 
Ik richt me met mijn verhaal op professionals in de groene sector (natuur & landschapsinrichting, gemeenten), de culinaire branche & voedingsindustrie, gezondheidssector, wellness en docenten voor deze sectoren. 

Hoe zijn de reacties van je publiek?
Tijdens mijn presentaties, workshops en bloemenproeverijen valt het mij op dat mensen heel vaak blij verrast zijn door de mogelijkheden en het effect van eetbare bloemen. Natuur doet je wat, het raakt je doordat het de basis is van ons bestaan. Door natuurkennis professioneel & beleidsmatig toe te passen draag je ook bij aan duurzaamheid en biodiversiteit. 

Foto: Culinair bezoek van chef Alain Caron in Anna's eetbare-bloemen-laboratorium. In september op TV bij BinnensteBuiten.

Anna Koster ook boeken voor een inspirerende lezing, workshop of tintelende bloementrip? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

In twaalf provincies is bij regionale omroepen door Janneke van Heugten van mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van ZijSpreekt de winnaar bekend gemaakt van de regionale Vrouw in de Media Award 2019. Video samengesteld door Geertje Algera.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.