ALEXANDRA SMITH OVER HET BELANG VAN STORYTELLING IN ZAKELIJKE CONTEXT

Ondanks dat zij al sinds haar jeugd een liefde voor verhalen heeft, leerde ze pas op late leeftijd hoe belangrijk verhalen zijn. Een gebrek aan verhalen betekent dat je minder of geen verbinding voelt. InBeeld bij ZijSpreekt: Alexandra Smith over het belang van storytelling in zakelijke context.

Wat is jouw verhaal?
Zelf groeide ik op zonder de achtergrondverhalen van mijn ouders te kennen. Zoals hoe zij opgroeiden, elkaar leerden kennen en wat hun band met hun familie was. Hierdoor wist ik als kind niet goed wie mijn ouders waren en vond ik het lastig om een band met hen te ervaren. Pas tijdens het schrijven van mijn tweede boek ontdekte ik dat verhalen cruciaal zijn als je een band met iemand wil voelen.  

Hoe belangrijk is storytelling voor bedrijven?
In een zakelijke context zit hierin eigenlijk geen verschil. Als bedrijven geen verhalen naar buiten brengen, voelt hun beoogde doelgroep zich niet direct thuis. In het ergste geval voelt die doelgroep argwaan. En ook bij interne communicatie of communicatie tussen collega's kan storytelling goed worden ingezet om bijvoorbeeld dat ‘wij'-gevoel te versterken of alle neuzen de juiste kant op te sturen. Verhalen zorgen ervoor dat je weet wat je aan iemand hebt. Dit besef dringt tot steeds meer bedrijven door en ik kom dan ook in het hele land en daarbuiten waar ik voor high professionals, ondernemers en managers trainingen of lezingen Storytelling verzorg. 

Wat inspireert je om dit werk te doen?
Wat mij fascineert aan storytelling is dat ik nooit uitgeleerd raak op dat gebied. Storytelling is meer dan een verhaal alleen. Het gaat ook over hoe dat verhaal meer glans kan krijgen, aantrekkelijk wordt voor de beoogde doelgroep en hoe het aan overtuigingskracht kan winnen, bijvoorbeeld door de juiste taal toe te passen en de juiste voorbeelden te gebruiken. Mijn studies Nederlands en Theaterwetenschap zijn hierbij een goede hulpbron gebleken en vulden elkaar uitstekend aan. 

Hoe reageert je publiek op je verhalen?
Storytelling is echt een leuk onderwerp, want ik laat altijd herkenbare voorbeelden zien en zorg ervoor dat iedereen minstens een paar tools in handen krijgt die direct toepasbaar zijn voor hun werk. Ik heb dan ook nog nooit meegemaakt dat mijn publiek iets niet herkende of iets niet leerde tijdens een lezing of training Storytelling. Sterker nog, er komen na afloop altijd mensen naar me toe die er nog meer van willen weten. En dat maakt het voor mij heel dankbaar en leuk werk om te doen. 

Alexandra Smith ook boeken voor een interessante lezing? Bekijk haar profiel en neem contact op met ZijSpreekt.

Bekijk hier haar Tedx-talk: 

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

In twaalf provincies is bij regionale omroepen door Janneke van Heugten van mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van ZijSpreekt de winnaar bekend gemaakt van de regionale Vrouw in de Media Award 2019. Video samengesteld door Geertje Algera.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.