WEEK TEGEN KINDERMISHANDELING

In de week van 16 tot en met 22 november 2020 vindt de jaarlijkse Week tegen Kindermishandeling plaats. Tijdens deze week krijgen slachtoffers, getuigen en professionals de ruimte om hun verhaal te delen en met elkaar tot nieuwe inzichten te komen. Deze aandacht is nodig, want kindermishandeling blijft een hardnekkig probleem. In de aanloop naar deze week stelt ZijSpreekt zes sprekers voor die zich inzetten tegen kindermishandeling en andere vormen van huiselijk geweld.   

Hameeda Lakho zet haar eigen traumatische ervaringen in om kindermishandeling meer bespreekbaar te maken. Zij doet dit onder andere als initiatiefneemster van de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid. Met haar boeken creëerde ze herkenning en veerkracht bij vele lezers. Rondom de Week tegen Kindermishandeling nam zij samen met kunstenaar Herman van Hoogdalem en programmamaker Gijs Wanders het initiatief voor de vijfdelige documentaireserie Getekend, sporen van kindermishandelingwaarin vijf slachtoffers, waaronder Hameeda zelf, aan het woord komen. Uitgezonden door de EO.  

Sarah Spronk zet zich bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in om kinderen en jongeren te beschermen tegen geweld. Zij deed onderzoek naar de risicoanalyse voor kindermishandeling bij de GGZ Kinderen en Jeugd. Daarnaast geeft zij lezingen en trainingen op het gebied van kinderrechten aan kinderen, jongeren en professionals.

Shielta Ramautarsing deelt na jarenlang zwijgen haar ervaringen met kindermishandeling en huiselijk geweld. Ze is een rolmodel en inspiratiebron voor velen en stimuleert anderen om hun levenservaring in te zetten. Haar eigen ervaringen met uitsluiting definieert ze als bestaansrechttrauma. In haar werk als counselor en trainer richt zij zich onder andere op de empowerment van vrouwen en biedt ze begeleiding aan medewerkers met stress en trauma gerelateerde klachten.  

Kirsten Regtop zet zich op grote schaal in om huiselijk geweld te stoppen. Ze kwam als maatschappelijk werker in aanraking met huiselijk geweld. Haar machteloze gevoel leidde ernaar dat ze zich ging specialiseren huiselijk geweld. Sindsdien deelt zij haar kennis en ervaringen met andere professionals door het geven van trainingen.

Ellen Vermeulen spreekt als ervaringsdeskundige over huiselijk geweld. Ze zat tien jaar gevangen in een wereld waarin criminaliteit en huiselijk geweld aan de orde van de dag was. Het lukte haar om voor haarzelf en haar kinderen te kiezen en ontwikkelde zich tot een zelfstandige vrouw die haar ervaringen gebruikt om mensen in hun eigen kracht te zetten.

Shirin Musa richtte Femmes for Freedom op na haar ervaringen met huwelijkse gevangensschap. Haar missie was onder andere om bekendheid te geven aan dit fenomeen en met succes: 'gedwongen voorzetting van een huwelijk' valt sinds 2012 onder artikel 284 van het Wetboek van Strafrecht. Ze strijdt nog dagelijks voor vrouwenrechten, wat niet onopgemerkt is gebleven. Voor haar werk ontving ze meerdere awards en prijzen.

Meer weten over deze inspirerende deskundigen? Bekijk hun profielen op ZijSpreekt.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

In twaalf provincies is bij regionale omroepen door Janneke van Heugten van mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van ZijSpreekt de winnaar bekend gemaakt van de regionale Vrouw in de Media Award 2019. Video samengesteld door Geertje Algera.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.