WANDA DE KANTER OPNIEUW WINNAAR VROUW IN DE MEDIA AWARD

30 procent vrouw
De Vrouw in de Media Award, een beeld van kunstenaar Ellen Buchwaldt, wordt voor de zevende keer uitgereikt. De initiatiefnemers zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Het percentage vrouwelijke deskundigen in de Nederlandse nieuwsmedia schommelt al jaren tussen de 25 en 30 procent. Uit de inventarisatie van de NPO en onderzoek van de LSJ Nieuwsmonitor in opdracht van NRC Handelsblad blijkt dat het aantal vrouwen in televisieprogramma's bij de publieke omroep in de afgelopen vijf jaar is gedaald (NRC, 9 juli 2015).

De NPO heeft begin januari aangekondigd programma-ideeën te selecteren op diversiteit, want de publieke omroep wil naast meer vrouwen ook meer kleur. Ook onder de twintig genomineerden voor de Vrouw in de Media Award was niet of nauwelijks kleur te bekennen. Het geeft aan dat de diversiteit in de Nederlandse nieuwsmedia nog veel aandacht verdient.
Wanda de Kanter wint voor de tweede keer de Vrouw in de Media Award. Eerder ging de prijs naar Dressuurrijdster en zakenvrouw Anky van Grunsven (2013), directeur Stichting Vluchteling Tineke Ceelen (2012), Arabiste Petra Stienen (2011), de politici Femke Halsema (2010) en Neelie Kroes (2009).

Wanda de Kanter VIDM 6 SmallWanda de Kanter
Longarts Wanda de Kanter is voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd. Ze voert al vijf jaar gedreven actie tegen de tabakslobby. Haar missie is om te voorkomen dat adolescenten beginnen met roken door het denormaliseren van tabak. Ze laat geen kans voorbij gaan om in de media haar motivatie uiteen te zetten. Samen met collega Paulien Dekker is ze initiatiefnemer van ‘Nederland Stopt! Met roken'. Ze trekken samen op om de jongere generatie te waarschuwen voor de valkuilen van het roken. De Kanter is degene die vooral naar buiten treedt en o.a. social media aangrijpt om te wijzen op de effecten van roken. En ze wordt gehoord. Heel veel media wisten haar ook in 2015 te vinden.
Wanda de Kanter VIDM 5 Small
Een greep uit de motivatie die stemmers gaven: “Wanda profileert zich als deskundig en professioneel in haar vakgebied. Ze is open, kritisch en actueel; Ze zet het belang van anti-roken op de kaart in het belang van de gezondheid van anderen!; Betrokken arts die een relevant gezondheidsprobleem op een uiterst positieve wijze onder de aandacht weet te brengen; Ze durft het aan tegen de zeer machtige tabakslobby op te staan met als doel minder kankerdoden in Nederland. Ze wordt tegengewerkt en zwartgemaakt; Geweldige pleitbezorger voor niet-roken; Wat een passie, gedrevenheid en liefde voor haar vak, voor haar patiënten, en tomeloze energie om zich belangeloos in te zetten voor een rookvrij Nederland. Als iemand 'm verdient, dan is het Wanda de Kanter wel. “ (foto 10 februari 2016: met Marga Miltenburg van ZijSpreekt).

Wanda de Kanter maakte zelf - als prijswinnares 2014 - de winnares van 2015 bekend. Tijdens de filmopname op haar werkplek in de Antoni van Leeuwenhoek Kliniek in Amsterdam werd ze duidelijk overvallen door het nieuws: 'Dit is echt heel erg onverwacht, het is echt een hele grote verrassing, nu nog een keer? Het is zo belangrijk voor de aandacht voor onze longkankerpatiënten, zorgen dat er een einde komt aan die verschrikkelijke tabaksindustrie. Ik ben er super blij mee'. 

Over Vrouw in de Media
Gegevens voor de totstandkoming van de VIDM-award zijn mede gebaseerd op het onderzoek 'naar de zichtbaarheid van vrouwen in de Nederlandse media van 2015' in opdracht van VIDM.nl en ZijSpreekt uitgevoerd door de afdelingen Media & Journalistiek en Media & Communicatie van de Erasmus School for History, Culture and Communication. In het onderzoek zijn alle landelijke dagbladen en een aantal informatieve tv-programma's van de publieke omroep meegenomen. Op basis van tientallen lijsten is per 10 categorieën onderzocht welke vrouw in 2015 het meest in het nieuws is geweest. Hier kwamen 20 nominaties uit voort. Het publiek kon vervolgens online stemmen op de vrouw die in de media het sterkst haar expertise heeft uitgedragen.

Edith Schippers meest in het nieuws in 2015
Net als in 2011, 2012 en 2013 is minister Edith Schippers de vrouw die het meest in het nieuws is geweest. Van alle vrouwen wordt zij het meest genoemd in de media. Als er gekeken wordt naar de 10 categorieën blijkt dat net als elk jaar de vrouwen in de politiek in totaal het meeste in het nieuws komen. Dit jaar staat op de tweede plek de categorie Sport en op plaats drie de categorie Media.

Foto's: Suzanne Hanekamp


De Vrouw in de Media Awards 2015 wordt mede mogelijk gemaakt door:

Logo VIDM 15 ZijSpreekt Logo RGB logo Suus Logo Ellen Buchwaldt Geertje Algera Kro logo Small Logo EUR logo Madelne vidm

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.