'VERGROOT JE CHARISMA', EEN GIDS VAN STIENEN EN WINKELHUIS

Het is bekend dat charismatische mensen een streepje voor hebben wanneer ze voor een publiek staan. Ze krijgen meer aandacht voor wat ze te zeggen hebben. Dat charisma kun je ontwikkelen en vergroten, zeggen Petra Stienen (foto) en Maximiliaan Winkelhuis in hun nieuwe boek 'Vergroot je charisma & krijg meer aandacht voor je verhaal'. Zij presenteerden deze gids tijdens een feestelijke boeklancering bij NovaMedia en ZijWasErbij.

Charisma is er niet alleen voor natuurtalenten als Michelle Obama of Koningin Maxima. 'In het dagelijks leven – en in ons professionele bestaan – zien we ook mensen die optimistischer en zelfverzekerder zijn dan anderen', schrijven topspreekster Stienen en managementcoach Winkelhuis. 'Het ontwikkelen van charisma gaat soms vanzelf en soms is een duwtje in de juiste richting al voldoende om veel meer rendement te halen'.


Ze belichten vele aspecten o.a. met het model van de negen drijfveren (enneagram) dat mensen indeelt naar de wijze van denken, voelen en handelen. De meeste mensen handelen vanuit drie van de negen drijfveren.
Ze geven inzicht in de vijf basis-ingrediënten van charisma (authenticiteit, missie en visie, wij-gevoel, taal en stem, lichaamstaal). Dan zijn er nog de vijf innerlijke stemmen die charismatische mensen graag aanzetten (de spelende, de rebelse, de lichamelijke, de sensuele en de invoelende stem). Allemaal met als doel om de lezer meer autoriteit en meer charisma te geven in een professionele omgeving.

In het auditorium van NovaMedia kregen de toegestroomde familie, vrienden en relaties een uitleg van Monique de Winter van de Goede Doelen Loterij over de locatie, die bekend staat als 'het meest duurzame gebouw van Nederland'.  Naast drie loterijen, de uitgever Nieuw Amsterdam zijn hier ook de redacties van RTL Koffietijd en VijfUurLive gehuisvest.

Het eerste exemplaar was voor 'de koningin van taal en woord', schrijfster Connie Palmen die het graag in ontvangst nam. Hieraan ging een vrolijke happening vooraf die voortvarend werd gepresenteerd door journalist/schrijfster Marcia Luyten. Het panel, bestaande uit de dame van ZijSpreekt, reclameman Aad Kuiper en hoogleraar Sociologie van de Mensenrechten Barbara Oomen, bespraken het belang van charisma vanuit hun praktische expertise (een open uitstraling, enthousiast, gepassioneerd), performer artist Lana I. Nasser verbeeldde op een mooie wijze de vijf innerlijke stemmen, uitgever Janneke Louman roemde de auteurs en die op hun beurt weer waardering uitten voor redacteur Ton van Luin met wie het zo goed samenwerken was.

Vervolgens vertelden de auteurs over de lange making off en deelden ook nog enkele tips (spreek je innerlijke stem aan, durf te leren, twijfel mag en geniet van de magie van aandacht). Tot slot reikten ze de sprekers op dit event een passend boeket uit gekoppeld aan hun innerlijke stem. Voor ZijSpreekt bestond dit tot haar verrassing uit een royaal boeket zonnebloemen.

Na de groepsfoto daalden we af naar het restaurant op de begane grond 'La Lotteria'. De signeersessie kon beginnen en natuurlijk troffen we een aantal bekende sprekers bij ZijSpreekt. Een foto-impressie.

Monique de Winter van de Goede Doelen Loterij
Uitgever Janneke Louman van Nieuw Amsterdam
Presentatrice Marcia Luyten (schrijft biografie van Maxima)
Panel: vlnr Aad, Barbara, Marga ZijSpreekt, Marcia
Volle zaal met enthousiast en betrokken publiek
Performance artist Lana I. Nassar
Maximiliaan licht toe waarom eerste exemplaar is voor...
De koningin van taal en woord, Connie Palmen De auteurs over de weg naar dit boek
Redacteur Ton van Luin redigeerde alweer het 4de boek van Petra
Petra en haar best friend Kirsten van den Hul met Jamila Aanzi Gezellig met Leoni Jansen, de stem!
Yelly (groen/TndT) tussen ZijSpreektsters: Leila, Annemarie, Marga, Julia, Marije **
Met reclamevrouw Adri de Vries, zij was getuige van mijn eerste openbare lezing (eind jaren '80!)
Met ZijSpreekster Devika Partiman (rechts) en vrouwenvertegenwoordiger VN Clarice Gargard (links)
Max signeert voor Sarina Maat
Petra voor Hilde Laffeber en Atzo Nicolaï
En ja Zij Was Erbij
Hij verraste haar tot slot met een mooie Perzische vaas
Terugblikken in de metro met Marcia Luyten
En het boeket kwam heelhuids thuis :-)


Dit boek 'Vergroot je charisma & krijg meer aandacht voor je verhaal' doet je anders over jezelf denken en leert je mogelijk nog beter te presenteren.

Het is uitgegeven door Nieuw Amsterdam en voor € 24,99 te koop.

Luister hier het interview met de auteurs in 'De Taalstaat' op NPO Radio 1.

 **foto: Leila Prnjavorac, Yelly Weidenaar Talent naar de Top, Annemarie van Geel, Marga Miltenburg, Julia Wouters, Marije Balt

Marga Miltenburg/ZijSpreekt
10 september 2019

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Op 21 mei overhandigden Marga Miltenburg (ZijSpreekt) en Janneke van Heugten (Vaker in de media) de Vrouw in de Media-award 2020 aan Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland.

Video: Geertje Algera Media

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.