TIPS VAN CHEF OPINIE TROUW VOOR SCHRIJVEN OPINIESTUK

'Schrijf een opiniestuk en geef niet bij de eerste afwijzing op', die oproep deed chef opinieredactie van Trouw, Monic Slingerland tijdens het panelgesprek over vaker vrouwen in beeld in de media. En een paar dagen later kon ze ons melden, dat de eerste opiniestukken van vrouwelijke experts al binnen kwamen. En ze wijdde er vervolgens de vraag van de week aan in Trouw: Maakt het u wat uit hoeveel vrouwen in de krant staan?

Waar moet je op letten bij het schrijven van een opinieartikel?
Monic schreef het voor ons op:
Met een opinieartikel doe je mee aan het publieke debat. Je wilt graag reactie. Dat betekent dat je met een uitgesproken mening komt, waarmee lezers het ook oneens kunnen zijn. Zie het als een estafette: je pakt een stokje op en geeft er ook een door. Daarom de volgende tips en schrijven maar

  • Kies een afgebakend onderwerp
  • Kies een stelling waarmee de lezer het ook oneens kan zijn
  • Lees wat er al over is gepubliceerd in de krant waar je het heen stuurten verwijs daarnaar ergens aan het begin van je artikel
  • Begin met een zin waarmee je de aandacht opeist
  • Werk met zakelijke argumenten naar je stelling toe
  • Hou rekening met de lengte: ongeveer 1 A4tje

NIET DOEN:
       -     Op de man/vrouw spelen in je argumentatie
      -     Goede raad geven met open deuren, oproepen tot wederzijds respect, oproepen tot                      vriendelijkheid (zie tip 2 hierboven) 
  -  Denken dat je niet geschikt bent als opinieschrijver als je artikel een keer afgewezen is
 
Schrijven maar!

februari 2020/MoniqueSlingerlandTrouw/ZijSpreekt

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

In twaalf provincies is bij regionale omroepen door Janneke van Heugten van mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van ZijSpreekt de winnaar bekend gemaakt van de regionale Vrouw in de Media Award 2019. Video samengesteld door Geertje Algera.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.