NOMINATIE BOOKSPOT LITERATUURPRIJS VOOR SUZANNA JANSEN

Suzanna Jansen is met Ondanks de zwaartekracht (Uitgeverij Balans) één van de zes genomineerden voor de BookSpot Literatuurprijs. De winnaar wordt op 8 november bekendgemaakt door juryvoorzitter Jos Geysels, Belgisch Minister van Staat. De prijs (voorheen AKO-literatuurprijs) bestaat uit 50 duizend euro. De winnaar van de lezersprijs krijgt 10 duizend euro.

Suzanna Jansen wilde na Het pauperparadijs geen boek meer schrijven. Nu ligt er toch 'Ondanks de zwaartekracht'. Want een jeugddroom bleef door haar hoofd spoken, zegt ze in een interview met de Volkskrant.

In het boek reconstrueert ze de levens van Steffa Wine, een schippersdochter die tegen de klippen op danseres wordt, en van Cornelis van Eesteren, een aannemerszoon die architect wordt en onder meer Slotermeer ontwerpt. Beiden jagen hun droom na in de verwarrende jaren twintig.

Net als in Het pauperparadijs doet Suzanna Jansen minutieus verslag van haar zoektocht, aldus de Volkskrant. Ze beschrijft de documenten en foto's die ze doorspit, de mensen die ze spreekt, de plaatsen die ze aandoet als ze haar helden nareist.

Het was de droom van Suzanna om zelf te dansen, maar ze moest al na het eerste jaar aan de balletacademie stoppen om gezondheidsredenen. Dansen bleef wel belangrijk: 'Expressie is voor mij essentieel. Het is een ongelofelijke ervaring dat je iets doet met álles wat je bent: je hoofd, je hart, en elke vezel en spier in je lichaam; alles zet je in voor die schoonheid. Dat is het ultieme. Ik heb altijd gedroomd van dansen, ondanks dat het zwaar en pijnlijk is. Ik wilde ervoor leven.'

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Videoverslag van de online uitreiking van de Vrouw in de Media-award 2020, met onder meer initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg. Winnaar van de twaalfde editie is Hoofdeconoom ING Nederland Marieke Blom. Zij kreeg de award virtueel overhandigd door de prijswinnaar 2019, Iva Bicanic, landelijk coördinator Centrum Seksueel Geweld.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.