NADIA MOUSSAID VOERT KLEURRIJKE LIJST AAN
Presentator en programmamaker Nadia Moussaid is dé nummer 1 in De Kleurrijke Top 100. Zij staat volgens de organisatie voor de nieuwe generatie vrouwen van kleur in de media. Ze maakt zich hard voor diversiteit, feminisme en gelijkwaardigheid en is een rolmodel voor veel vrouwen die in de media (willen) werken. Moussaid werd bekend in de zomer van 2018 toen ze met Laat op één Jinek verving:  'Ik ben een journalist met een missie, daar ben ik eerlijk over'. Ze was ook één van de tien genomineerden voor de landelijke Vrouw in de Media Awards 2018. (foto: met hoofdredacteur Kleurrijke100 Raja Felgata). De Kleurrijke Top 100 werd in de Rotterdamse Schouwburg tijdens een drukbezocht event gepresenteerd.
 

Prominente uitzendplekken
NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman zei tegen ZijSpreekt (die haar een tekening van Pia Sprong kwam overhandigen - foto) dat er al een doelbewust beleid is ingezet om te laten zien dat de NPO er is van iedereen en voor iedereen. Ze had die dag ter gelegenheid van de nieuwe kleurrijke lijst een persbericht doen uitgaan: 'Diversiteit is een belangrijke toets in de beoordeling van programmavoorstellen en voortdurend onderwerp van gesprek in de contacten met omroepen. NPO moedigt een inclusieve programmering aan, maar wij bemoeien ons niet met de inhoud van de programma's. Inhoudsbepaling en gastenbeleid zijn met name een verantwoordelijkheid van de omroepen.
In onze jeugd- en jongerenprogrammering komt diversiteit al sterk tot uitdrukking. In de avondprogrammering hebben we met Eva Jinek, Mariëlle Tweebeeke, Annechien Steenhuizen, Saïda Maggé en Margriet van der Linden een aantal sterke tv-presentatoren op prominente uitzendplekken.
Ook op gebied van radio zijn stappen gezet. In 2015 waren er twee vrouwelijke dj's op NPO Radio 2. Nu zijn het er zeven. Dat is een rechtstreeks gevolg van ons streven om meer vrouwen achter de microfoon te krijgen, dat zie je ook terug bij de andere publieke radiozenders. Bijvoorbeeld bij NPO Radio 1, NPO 3FM en NPO FunX (het succesvolle jongerenmerk van de NPO en in alle opzichten een zeer diverse zender die er in slaagt een jong en divers publiek te bereiken).
Maar we zijn er nog niet. NPO blijft ook in de toekomst bij de omroepen en externe partijen (zoals producenten) meer diversiteit aanmoedigen, voor en achter de schermen'.

Weliswaar zijn er meer vrouwelijke presentatoren, maar aan tafel van talkshows schiet het niet op, zo bleek uit nieuwe onderzoeken van de NPO Ombudsman (Margo Smit) en van de organisatoren van de Vrouw in de Media Awards 2018 naar de diversiteit aan gasten. Op M (Margriet van der Linden) en RTL Late Night na is er nog altijd geen sprake van een 50/50 balans m/v. Eva Jinek ontving zelfs in 6 van de 20 uitzendingen in januari alleen mannelijke gasten. Bekijk hier de resultaten van zes door ZijSpreekt en VIDM getelde talkshows.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Ruim 100 publicaties zijn er in februari 2019 verschenen over de genomineerden en prijswinnaars Vrouw in de Media Awards 2018 (landelijk en regionaal).

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.