IN GESPREK MET OUD-PREMIER MARIA LIBERIA PETERS

Opiniemakers gingen bij kenniscentrum Atria in gesprek met voormalig minister-president van de Nederlandse Antillen Maria Liberia Peters. Het F-lab was besloten, maar voor iedereen te volgen via een live stream.

Maria Liberia Peters was in de jaren tachtig en negentig premier van de Nederlandse Antillen. Daarmee is ze de eerste langzittende vrouwelijke premier binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Haar werk voor de vrouwenbeweging was het begin van haar politieke carrière.

Zo'n 60 genodigden/opiniemakers luisterden naar het interview dat Valika Smeulders hield met Maria Liberia Peters om vervolgens in gesprek met haar te gaan. Liberia Peters was in Nederland ter gelegenheid van de tentoonstelling De straat op: 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme.

Ze schreef geschiedenis als zwarte, vrouwelijke premier tussen 1984-1986 en 1988-1993. In discussies over vrouwen in de politiek wordt dit weleens vergeten in de roep hier om een eerste vrouwelijke premier, want de Nederlandse Antillen heeft er al vijf gehad!

Liberia Peters kende in haar tijd een grote populariteit. Ze was een rolmodel voor vrouwen in de politiek. Ze was zeven jaar aan de macht. Over die tijd zegt ze: 'De rol van de vrouw in onze cultuur is zeer bepalend. Ze deden een beroep op mij, keken naar mij: Maria heeft iets in zich dat mensen kan overtuigen. Dit heeft niets met politiek te maken, maar vooral door mezelf te zijn. Ze zagen mij als de moeder van het volk. Maria moet het doen'.

Een  tip voor vrouwen die de politiek in willen? Het hangt ervan af hoe je jezelf profileert. Laat je zien en omring je met mensen die solidair met je zijn.

Op de vraag: Waarom nog geen vrouwelijke premier in Nederland?: 'Ik merk niet dat het belang van vrouwen in de Nederlandse politiek als belangrijk wordt gezien'. En ze heeft het advies: Sisterhood is de basis voor gendergelijkheid en vind een weg dat we de achterstand inhalen'.

Het hele interview is terug te zien op het F-lab. Lees ook het interview met Liberia Peters in De Volkskrant: Nederland had wél al een vrouwelijke premier: 'Nederlandse vrouwen zitten te veel in hun comfortzone', zegt Liberia (78) in een met Papiaments en Engels doorspekt Nederlands. ‘Nederland is een welvarend land, de vrouwen hier zien niet in waarom ze nog moeten knokken.'

ZijWasErbij:

Welkom door Kaouthar Darmoni, directeur Atria
Presentatie/interview Valika Smeulders
Initiatiefnemer deze talk is Devika Partiman (Stem op een vrouw)
De tIn gesprek met Liberia Peters

Vraag door fashionactivist Janice Deul

Fotosessie met Marie-Anne van Reijen (vrouw en politiek)
Met Kaouthar en Julia Wouters (Zijkant van de macht)
MM/ZijSpreekt mocht Liberia Peters al in 1985 op Aruba interviewen (toen voor de KRO-radio)
Met Santi van den Toorn (activist en techneut)

Groepsfoto met de opiniemakers in de kleurige bibliotheek van Atria aan de Vijzelstraat in Amsterdam. Meer op het F-lab.

Marga Miltenburg (MM)
ZijSpreekt
oktober 2019

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

De landelijke Vrouw in de Media Award 2022 is voor Mirjam Kaijer. Ze schreef het boek 'Ik ben geen man' en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. Bekijk de impressie van de overhandiging door de initiatiefnemers Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.