IMPRESSIE EVENT UITREIKING VROUW IN DE MEDIA AWARDS 2018

'Je haar zit nooit goed. Je kleding is altijd fout. Er is altijd wel iemand boos op je. Dus je kunt net zo goed wel als deskundige aanschuiven bij Pauw, Jinek, Twan, Matthijs en andere programma's, ook van de locale zenders. Dit is de boodschap die ik heb meegenomen van de inspirerende avond ter gelegenheid van de tiende uitreiking van de VIDM-awards. Ik neem de energie van de avond mee als steuntje in de rug op mijn pad!' Filosofisch psycholoog Karen Walthuis was één van de 220 gasten/bezoekers van de tot de nok gevulde filmzaal bij Instituut Beeld & Geluid in Hilversum ter gelegenheid van de 10de editie landelijke Vrouw in de Media Award. Zij waren getuige van de bekendmaking en uitreiking awards door minister Ingrid van Engelshoven ‘Elkaar een beetje rugwind geven' en NPO-voorzitter Shula Rijxman.

Onder de inspirerende leiding van publiciste Petra Stienen (VIDMwinnaar 2011) besprak een panel met Janneke van Heugten (Vaker in de Media), Zoë Papaikonomou (auteur Heb je een boze moslim voor mij?), Kirsten Paulus (presentatrice L1), Aafke Romeijn (beeldvorming vrouwelijke muzikanten), Berna Toprak (commissie Beeldvorming/WomenInc), Julia Wouters (auteur De Zijkant van de macht) de positie van deskundige vrouwen aan tafel bij talkshows/informatieve programma's, het belang van diversiteit en gaven ze tips om meer bij de media in beeld te komen en hoe om te gaan met negatieve reacties na een optreden.

Theatermaker Funda Müjde sprak over haar ervaringen met de media, lees haar gesproken column hier. Zo ook die van Arno Peperkoorn (Include Now): 'Nee zeggen'. Rajae El Mouhandiz zong, Pia Sprong tekende en eerdere prijswinnaars Wanda de Kanter (longarts/winnaar 2014/2015) en Annemarie Heite (aardbevingsproblematiek Groningen/winnaar 2017) vertelden hoe zij het winnen van de prijs hebben ervaren.
    

 Minister Ingrid van Engelshoven overhandigde cardioloog Janneke Wittekoek de Vrouw in de Media Award 2018 en verwoordde de keuze van de jury: 'De jury koos unaniem voor haar omdat ze, vanuit de gespecialiseerde Heartlife Klinieken, in 2018 deze belangrijke boodschap voor zowel zorgverleners als (toekomstige) patiënten, vol energie onder de aandacht wist te brengen. Deze informatie over het vrouwenhart is levensreddend. De Vrouw in de Media Award 2018 is voor cardioloog Janneke Wittekoek, die er mede voor zorgt dat de specifieke kennis over  het vrouwenhart via de media de aandacht blijft krijgen, die het zo dringend verdient'.

Bestuursvoorzitter NPO, Shula Rijxman maakte de winnaar van de aanmoedigingsprijs You Go Girl Award bekend: 'Voor jou, Annemarie van Geel, de You Go Girl-award 2018 omdat je de media wist te bereiken met jouw expertise over Saoedi-Arabië, waar na dertig jaar strijd Saoedische vrouwen eindelijk mogen autorijden. Je geeft bekendheid aan de problemen waar vrouwen in het Midden-Oosten dagelijks mee te maken hebben. We vertrouwen erop dat je in de media snel een gevestigde naam wordt. We gaan je nog vaak zien aan de talkshowtafel!

Maria Punch vormde met Fidan Ekiz en Marianne Verhoeven de jury en deelde, op LinkedIn de lessen die de sprekers deze avond deelden over media-zichtbaarheid:  'Een inspirerende avond waar vrouwen lessen deelden over media-zichtbaarheid. Hier wat food for thought: *zichtbaarheid begint met kansen herkennen en pakken, ja zeggen *nee zeggen, is soms ook heel verstandig *lokale en regionale media zijn dankbare plekken om meters te maken (Janneke van Heugten) *media moeten vrouwen anders benaderen: ipv te vragen of je het leuk vindt, benadrukken dat het belángrijk is dat je komt (Julia Wouters) *mannen kunnen best wat vaker nee zeggen (Marlise Hamaker) *met een goede voorbereiding kom je ver *een eerlijkere verdeling tussen mannen en vrouwen in de media komt pas echt van de grond als we er allemaal een prioriteit van maken, met expliciete afspraken *zichtbaarheid normaliseert  (Aafke Romeijn). Oh en over uitgroei en een geschikte jurk hebben we het lang genoeg gehad. Just fix it.

Welkom door initiatiefnemers
Ineke Middag Beeld &Geluid
Genomineerden You Go Girl
Annemarie, Kim van Bekkum,
Marianne Smitsmans, top 3
Shula Rijxman: 'Zeg gewoon
ja, je haar zit toch nooit goed'
Annemarie van Geel is dankbaar
Officieel fotomoment YGG
Geïnteresseerd publiek
Aktas Erdogan en Rajae
Julia Wouters
Berna Toprak
Aafke Romeijn
Zoë Papaikonomou
Kirsten Paulus
Janneke van Heugten
Minister:'Beetje rugwind'
Meeste stemmen zijn voor..
Wittekoek, De Graaf, Bertens
Moment is daar, keuze jury
The winner is....
Janneke Wittekoek
Officieel fotomoment VIDM
Afsluiting en dankwoord
Sprekers en winnaars

---------------

Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt danken:
Presentatrice Petra Stienen, sprekers, fotograaf Jürgen Koopmanschap, videoregistratie en montage Geertje Algera Media, medewerkers Instituut Beeld en Geluid, kunstenares Ellen Buchwaldt, tekenaar Pia Sprong en de commissie beeldvorming/ministerie OCW, die deze avond mogelijk maakten.


februari 2019 / ZijSpreekt

 

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

In twaalf provincies is bij regionale omroepen door Janneke van Heugten van mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van ZijSpreekt de winnaar bekend gemaakt van de regionale Vrouw in de Media Award 2019. Video samengesteld door Geertje Algera.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.