IMPRESSIE EVENT LANDELIJKE VROUW IN DE MEDIA AWARDS 2019

'Een hele energieke positieve vibe. Al die vrouwen in de zaal die enthousiast 'ja' zeggen tegen de media, fantastisch' en 'Wij vrouwen willen en moeten vaker in de media. Nog steeds zien we onszelf te weinig'. De reacties van netwerk-expert Judith Smith en Vivian Acquahworkplace wellness advocate, na afloop van het evenement ter gelegenheid van de elfde uitreiking landelijke Vrouw in de Media Awards 2019. Zij waren getuige van de bekendmaking en uitreiking awards in de tot de nok gevulde filmzaal bij Instituut Beeld & Geluid in Hilversum door directeur emancipatie ministerie OCW Jacqueline Prins en Saoedi-Arabië-expert Annemarie van Geel, winnares You Go Girl Award 2018.

Onder leiding van initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van ZijSpreekt besprak een panel wat er moet gebeuren om meer vrouwelijke deskundigen in nieuws- en actualiteitenprogramma's te krijgen. Natacha Harlequin (advocaat en genomineerde VIDM2019), Mark Deuze (hoogleraar mediastudies UvA), Ann-Lynn Hamelink (eindredacteur/presentatie RTL-Z), Monic Slingerland (chef opinie Trouw) en Wanda de Kanter (Longarts/Vrouw in de Media winnaar 2014/2015) gingen in op de uitkomsten van het - eind 2019 - gepresenteerde onderzoek van het Commissariaat van de Media naar de representatie van mannen en vrouwen in Nederlandse non-fictie televisieprogramma's. Daaruit bleek dat slechts 23% vrouwelijke deskundigen aan het woord komen. Enkele tips: 'We moeten het er niet meer over hebben dat vrouwen te bescheiden zijn, niet in de media willen. Zoek de media op, laat de redacties je expertise weten, zodat je in hun kaartenbak terecht komt' (Harlequin). 'Schrijf een opiniestuk en geef niet bij de eerste afwijzing op' (Slingerland).

Minchenu Maduro, pedagoog/performer gaf een sprankelende presentatie: 'Blijf jezelf en ga door ook als het wel eens tegenzit. Zie jezelf als een diamant die door ervaringen steeds mooier wordt'. En cardioloog/cardiofeminist Angela Maas in haar gesproken column: 'Redacties doe aan nazorg voor de geïnterviewde want na afloop van een tv-optreden kan er veel kritiek op haar afkomen'.

Directeur emancipatie ministerie OCW, Jacqueline Prins overhandigde klinisch pscycholoog en coördinator Centrum Seksueel Geweld, Iva Bicanic, de Vrouw in de Media Award 2019 en verwoordde de keuze van de jury: 'Zij heeft door haar vele optredens voor radio en tv, kranten en andere media op bijzondere constructieve wijze de behandeling van slachtoffers van seksueel misbruik in Nederland op de kaart gezet'.

Annemarie van Geel, winnaar aanmoedigingsprijs YGGaward 2018 maakte de winnaar van 2019, Heleen Lansink, bekend: 'De jury koos voor haar omdat zij in 2019 de landelijke media met haar expertise wist te bereiken en veel media-aandacht kreeg met haar werk als verbinder in haar sector. Een bruggenbouwer, die humor en deskundigheid combineert op een rake, frisse manier. Vooruitdenken, meedenken, daar is zij goed in, zeggen de stemmers. Ze is super positief en heeft de durf om nieuwe stappen te zetten in een politiek-maatschappelijk beladen onderwerp'.

Een weergave van de bijeenkomst in beeld!

De initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg
Welkom door gastvrouw Julia Vytopil van Beeld &Geluid
Minister van Staat Sybilla Dekker supporter vanaf het begin
 
Alida Vrede, ondernemer in de zorg over belang zichtbaarheid Winnaar VidmFriesland, boerin Sieta van Keimpema Winnaar VidmUtrecht, imker Sonne Copijn
Winnaar Vidm NH, zicht-baarheidsexpert Mirjam Hubregtse en collega Bertus
Winnaar Flevoland, boswachter Amy Zeeman
Beeldend kunstenaar Ellen Buchwaldt over the making off van de 14 awards
 
Tamara van Esch/Fiere Vrouwen
Wanda de Kanter (VIDM14/15)
Ann-Lynn Hamelink (RTLZ)
Monic Slingerland (Trouw)
Natacha Harlequin (advocaat)
Mark Deuze (mediastudies UvA)
 
Minchenu Maduro inspireert
en zet de zaal in beweging
en voor iedereen een diamant
Annemarie van Geel, winnaar YGGaward  2018
Genomineerden YGGaward 2019
De winnaar is... Heleen Lansink
Dankwoord
cardiofeminist Angela Maas en haar haat-liefde relatie pers
Zes van de tien genomineerden Vrouw in de Media Award 2019
onder wie: Rahma El Mouden (schoonmaakbedrijf MAS)
Julia Wouters (politicoloog/publicist)
Devika Partiman (Stem op een vrouw)
Rajae El Mouhandiz (cultureel ondernemer)
Directeur emancipatie OCW Jacqueline Prins
En de VIDMaward-winnaar is Iva Bicanic
Iva koestert het diamantje van Minchenu Maduro
Betrokken en enthousiast publiek
Met dank aan de sponsoren

Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt danken:
De sprekers, fotograaf Jürgen Koopmanschap, videoregistratie en montage Geertje Algera Media, medewerkers Instituut Beeld en Geluid, kunstenares Ellen Buchwaldt, visagie Gigi Bowler en het ministerie van OCW, die deze avond mogelijk maakten.


februari 2020 / ZijSpreekt

 

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

In twaalf provincies is bij regionale omroepen door Janneke van Heugten van mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van ZijSpreekt de winnaar bekend gemaakt van de regionale Vrouw in de Media Award 2019. Video samengesteld door Geertje Algera.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.