GENOMINEERDEN VROUW IN DE MEDIA AWARDS 2022 PROVINCIES

Genomineerden Vrouw in de Media Awards 2022 regionaal bekend
aanwezigheid vrouwelijke experts in de media stagneert

Vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd op de radio, televisie, in kranten en in digitaal nieuws. In 2021 lag het percentage vrouwen dat als expert aan het woord kwam op 26,7 procent. Met de Vrouw in de Media Awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Tot en met 14 januari kan er op de genomineerden per provincie gestemd worden op vrouwindemedia.nl. De winnaressen komen vervolgens op de nominatielijst voor de landelijke Vrouw in de Media Award 2022. De awards worden jaarlijks georganiseerd door sprekersbureau ZijSpreekt en expertdatabase Vaker in de Media (VIDM).

Regionale Vrouw in de Media winnaar gaat door naar landelijk
Tot 1 december 2022 kon er door journalisten en het publiek namen worden voorgedragen op vrouwindemedia.nl. Per provincie maakte een regionale jury een selectie waar nu twee weken op gestemd kan worden. De regionale jury kiest uit de drie genomineerden met de meeste stemmen de winnares. Op 17 januari wordt de winnares bekend. Zij ontvangt een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt.  Daarnaast komt de provinciale winnares op de nominatielijst voor de Vrouw in de Media Award landelijk.

Bij de voordracht werd door de jury gekeken naar deskundige vrouwen die regelmatig en/of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2022. 

Aanwezigheid vrouwelijke experts in de media stagneert
Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws. In 2015 was het percentage vrouwen dat als expert in de media verscheen slechts 12%. Dat is gestegen naar 28,3% in 2019. Vanaf dat moment blijft een verdere stijging echter uit. In 2021 lag het percentage vrouwen dat als expert aan het woord kwam namelijk op 26,7%.

Winnaressen landelijk 2021
Joyce Sylvester, schrijfster ‘Bent ú de burgemeester?' won vorig jaar de landelijke Vrouw in de Media Award en programmamaker Eva Eikhout de You Go Girl Award (aanmoedigingsprijs).

Over VIDM
In 2008 richtte Janneke van Heugten expertdatabase VIDM op om bij te dragen aan een realistische afspiegeling van de maatschappij in de media. Journalisten kunnen laagdrempelig een oproep versturen naar deskundigen. VIDM deelt dit met deskundigen die aansluiten bij het onderwerp van het artikel of het item waar de journalist of redacteur aan werkt. Als de deskundige binnen de deadline beschikbaar is om vragen over het onderwerp te beantwoorden, reageert zij of hij rechtstreeks naar de journalist of redacteur. De service gericht op het bevorderen van een bredere diversiteit aan potentiële interviewkandidaten is gratis voor journalisten en deskundigen.

Over ZijSpreekt
Met ZijSpreekt, hét sprekersbureau voor vrouwelijke deskundigen, wil directeur en initiatiefnemer Marga Miltenburg meer vrouwen op de voorgrond laten treden op congressen en symposia en in de media. Ze kent de media goed van haar werk bij de KRO als programmamaker, eindredacteur, hoofd informatie radio. Na haar afscheid startte ze in maart 2009 ZijSpreekt en beschikt het bureau over een groot bestand van deskundige vrouwen op vele vakgebieden. Ze bemiddelt hen als spreker of dagvoorzitter op congressen en symposia, ook online, of die als gast kunnen optreden in praatprogramma's op radio en televisie. Sinds 2010 organiseert ze samen met Janneke van Heugten de jaarlijkse Vrouw in de Media Awards.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w
ACTUEEL CATEGORIEËN
ZIJSPREEKT IN DE MEDIA

Impressie van 15de editie Vrouw in de Media Awards op 080324 bij Beeld en Geluid in Hilversum. Presentatie: Janneke van Heugten en Marga Miltenburg

Impressie van uitreiking regionale Vrouw in de Media Awards 2023 aan de winnaars bij regionale omroepen door initiatiefnemers Janneke van Heugten en Marga Miltenburg.

in de media overzicht »

ZIJSPREEKT TRAINING

"Erg leerzaam, heel spannend, rustiger praten, sjaal afdoen als ik presenteer, kort en bondig zijn". Enkele reacties van vier deelneemsters na een dag hard werken aan hun presentatie op het podium. Kasteel Woerden is de vaste locatie van de training Sprankelend Presenteren van ZijSpreekt. Bekijk de impressie.